Paní hor proti světu. Tragikomický film Žena na válečné stezce pozvedá živý ironický soundtrack

Halldóra Geirharðsdóttir ve filmu Žena na válečné stezce | Zdroj: Film Europe

Druhý celovečerní snímek bývalého herce Benedikta Erlingssona nabízí skrze tragikomický příběh padesátileté ekoteroristky skutečně nepravděpodobnou reklamu na islandské přírodní krásy. Dramaturgie festivalu Scandi ne nadarmo označuje Ženu na válečné stezce za pomyslný vrchol letošní přehlídky severského filmu.

Tento článek je více než rok starý.

Recenze Reykjavík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Existují různé způsoby, jak se žena může stát matkou. Těmi nejkonvenčnějšími bývá, že fyzicky porodí dítě nebo nějaké přijme do péče. Když se padesátnici Halle (Halldóra Geirharðsdóttir) ani jedno z toho nepodaří, nejspíš se nějak podvědomě rozhodně osobně zasadit o blahobyt celé zeměkoule.

Snímek Beautiful Boy je dvouhodinový emoční kalkul. Snesitelným ho dělají jen herecké výkony

Číst článek

Ve snaze zabránit zničení ekosystému na rodném Islandu se vybavená lukem, pracovními rukavicemi a pilou na kov pravidelně vydává do odlehlé přírodní krajiny narušit sloupy elektrického vedení. Vedle toho ale zvládá vést celkem spořádaný a veskrze nenápadný život lehce osamělé sbormistryně.

Jenže ve chvíli, kdy začíná její boj s průmyslovými giganty nabírat na největší síle, přijde do schránky nečekaný dopis. Halla přece jenom bude matkou. Žádost o adopci ze zahraničí, na kterou už dávno zapomněla, nakonec vyšla.

Její adoptivní dcera má čtyři roky a pochází z donbaské oblasti na Ukrajině, kde také přišla o rodiče a později i o babičku, která ji do té doby vychovávala. Při pohledu na její fotografii Halle pomalu dochází, že spolu s dítětem už nezvládne být Paní hor, jak se podepisuje ve svém manifestu, a utíkat před policejními hlídkami a drony. Rozhodně se o to ale pokusí.

Halldóra Geirharðsdóttir ve filmu Žena na válečné stezce | Zdroj: Film Europe

I když se to tak nemusí z popisu zdát, Erlingssonova Žena na válečné stezce je absurdní komedií, kterou občasně prostupují seriózní okamžiky reflektující současnou ekologickou i politicko-společenskou situaci. Obdivuhodnou kvalitu snímku pak dodává fakt, s jakým nadhledem islandský režisér tato témata uchopuje i s jakým vtipem a kreativitou mezi oběma polohami přechází.

Příběh přitom buduje napříč několika úrovněmi komedie. Nenechává tak grotesknost svého fiktivního světa vycházet pouze ze situací nebo prohlášení a činů postav, ale i z jejich samotné podstaty. Oblíbeným motivem, který se v průběhu filmu několikrát vrátí, je tak třeba role španělsky mluvícího cizince, jehož konvenčně podezřelá podoba i štěstí na to, že se nachází ve správnou dobu na špatném místě, ho dělají snadným terčem pro policii.  

Žena na válečné stezce

akční tragikomedie
Island / Francie / Ukrajina, 2018, 101 min
Režie: Benedikt Erlingsson
Scénář: ,
Hrají: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada, Jörundur Ragnarsson

Hodnocení: 80 %

Výborná je nicméně sama o sobě i charakteristika Hally, skvěle zahrané Halldórou Geirharðsdóttir, neohrožené feministky, která na svršcích vystavuje placku s ženskou bradavkou, a na stěnách v obývacím pokoji má pověšené portréty Mandely a Gándhího, jíž dodává punc absurdity skutečnost, že jde vlastně o dvojroli.

Tím vůbec nejzábavnějším přídavkem je však nepochybně živá hudba, zprostředkovaná trojicí hudebníků a třemi lidovými zpěvačkami, kteří se ve vhodnou dobu vždy objeví v záběru a poskytnou odvíjející se události ironický podtón.

To ovšem znamená, že se zážitek z filmu neodmyslitelně odvíjí od toho, jak dlouho je divák ochotný přistoupit na opakovaný vtip a jeho neustálé rozvíjení. Všudypřítomný soundtrack totiž postupně přestává být pouze diegetickou hudbou, když hudebníci začnou lámat čtvrté stěny, zasahovat do děje a přímo interagovat s herci.

Snímek uvede filmový festival Scandi. V českých kinech bude mít premiéru 31. ledna.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme