Zemřel herec René Auberjonois, proslavil se rolí Oda v sérii Star Trek

Ve věku 79 let zemřel v neděli herec René Auberjonois. Informovala o tom CNN s odkazem na jeho syna. Herec se proslavil jak rolí Claytona Endicotta v komediálním seriálu Benson, tak především rolí Oda v seriálu Hluboký vesmír 9 (Deep Space Nine) ze slavné série Star Trek.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rene Auberjonois s fotografií své postavy Oda ze seriálu Hluboký vesmír 9 (Deep Space Nine) ze slavné série Star Trek.

Rene Auberjonois s fotografií své postavy Oda ze seriálu Hluboký vesmír 9 (Deep Space Nine) ze slavné série Star Trek. | Foto: Oliver Krato | Zdroj: Profimedia

Auberjonois zemřel doma v Los Angeles, trpěl rakovinou plic. Seriál Hluboký vesmír 9 z devadesátých let zachycoval osudy členů federální posádky vesmírné stanice Deep Space Nine na hranicích „známého vesmíru“ ve 24. století. Zahrál si také otce Mulcahyho ve filmu MASH z roku 1970.

Auberjonois se narodil v New Yorku a kromě filmových rolí se objevoval také na divadelních prknech. V roce 1970 získal cenu Tony jako herec ve vedlejší roli v broadwayském muzikálu Coco o francouzské modní návrhářce Coco Chanel, kterou si zahrála hvězda Katharine Hepburnová.

Za svou roli Claytona Endicotta v komediálním seriálu Benson byl pak v roce 1984 poprvé nominován na televizní cenu Emmy.

„Byl oddaným otcem a dědečkem a měl fantastický smysl pro humor,“ uvedl podle CNN v prohlášení jeho syn Remy Auberjonois. A svého otce zároveň označil za skvělého profesionála.

Další herec ze Star Treku George Takei ho na twitteru označil za starostlivého a inteligentního člověka. „Bude nám chybět,“ napsal. „Když vzhlédnu ke hvězdám, pomyslím na tebe, příteli,“ dodal.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme