Zemřel režisér Jan Schmidt, který natočil Osadu havranů a spolupracoval na Amadeovi. Bylo mu 85 let

Ve věku 85 let zemřel režisér Osady havranů či Smrti talentovaného ševce Jan Schmidt. Informaci, kterou jako první přinesla Česká televize, Radiožurnálu potvrdila herečka Eliška Balzerová. Schmidt během své kariéry natočil řadu snímků různých žánrů – od pohádky až po dokument. Proslavil se trilogií z pravěku podle knih Eduarda Štorcha.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 15:19 29. 9. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 85 let zemřel režisér Jan Schmidt

Ve věku 85 let zemřel režisér Jan Schmidt | Zdroj: ČTK

Pražský rodák původně vůbec nesměl studovat vysokou školu, po Stalinově a Gottwaldově smrti se ale Schmidt nakonec dostal na medicínu, jak si přál jeho otec. Po šesti semestrech ovšem „zběhl“ a zamířil na pražskou filmovou fakultu, kde studoval režii v ročníku Otakara Vávry společně s Věrou Chytilovou nebo Jiřím Menzlem.

Český film Extase se po 85 letech vrátil na festival v Benátkách. Dříve šokoval nahotou hlavní herečky

Číst článek

První snímky Schmidt natočil v 60. letech, například postapokalyptické sci-fi Konec srpna v hotelu Ozon. Dále tvořil filmy škály žánrů, od sci-fi přes dokument až po pohádku. Jako pomocný režisér se podílel i na filmu Amadeus Miloše Formana.

V 70. letech pak stál za trilogií historických filmů z období pravěku podle knih Eduarda Štorcha – Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu. Hlavní roli v nich ztvárnil Jiří Bartoška.

Režíroval také film s ikonickým hrdinou českých detektivek, kapitánem Exnerem v podání Jiřího Kodeta, Smrt talentovaného ševce.

V závěru své kariéry režíroval třeba i pohádku, a to Jak si zasloužit princeznu s hudbou Ivana Hlase. V polovině 90. let chtěl ještě natočit dobrodružný snímek Situace vlka podle povídky Jacka Londona. Film ale nebyl nikdy dokončen. Na začátku nového tisíciletí stál za seriálem Stříbrná paruka s Borisem Rösnerem o životě kočovných herců na sklonku 19. století.

mus, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme