Zemřel Rip Torn, americký herec známý z filmu Muži v Černém. Bylo mu 88 let

Zemřel americký herec Rip Torn, který se během téměř sedm desetiletí trvající herecké kariéry objevil ve filmech jako Muži v černém nebo Pán šelem. Bylo mu 88 let. Oznámily to ve středu tiskové agentury. Hercova bouřlivá povaha mu pomáhala při ztvárňování charakterních rolí, ale občas mu komplikovala profesní dráhu i osobní život. Několikrát byl oceněn televizní cenou Emmy, několikrát se dostal do konfliktu se zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký herec Rip Torn v prosinci 2006

Americký herec Rip Torn v prosinci 2006 | Foto: Lucas Jackson | Zdroj: Reuters

Herec Rip Torn účinkoval v televizních snímcích a seriálech, vyzkoušel si i režii. V 60. letech byl oceněn cenou Emmy, v roce 1983 byl nominován na Oscara za vedlejší roli ve filmu Cross Creek. Ve snímku Pahorek Pork Chop z roku 1959 o korejské válce hrál s Gregorym Peckem.

V roce 1976 hrál po boku Davida Bowieho ve snímku Muž, který spadl na Zemi. Jeho kariéru v 90. letech oživila hlavní role v televizním sitcomu The Larry Sanders Show a role ve filmech Muži v černém a Vybíjená.

Torn měl hrát roli právníka ve známé road movie Bezstarostná jízda (1969). Ta nakonec připadla Jacku Nicholsonovi poté, co se Torn dostal v jedné newyorské restauraci do hádky s režisérem filmu Dennisem Hopperem.

Hopper tvrdil, že mu Torn vyhrožoval nožem, Torn tvrdil, že nůž vytáhl naopak Hopper, ale vykroutil mu ho a obrátil jej proti němu. Podle Torna mu Hopperovo líčení sporu poškodilo kariéru. Když Hopper svůj příběh zopakoval v jedné televizní show v roce 1994, Torn podal žalobu a získal jako odškodnění 475 tisíc dolarů, dnes asi 11 milionů korun, jako náhradu škody.

Opilý v zařené bance

Torn hrál v nejrůznějších rolích, ale jeho potměšilý úsměv, nevrlý hlas a ďábelský záblesk v očích jej předurčoval do rolí padouchů a nepředvídatelných postav, poznamenala agentura Reuters. V životě se pod vlivem alkoholu několikrát dostal do konfliktu se zákonem, což vyvrcholilo zatčením v lednu 2010, kdy jej policie našla v zavřené bance opilého a s nabitým revolverem.

Jeho právník jej hájil tím, že Torn byl zřejmě do té míry pod vlivem alkoholu, že se domníval, že je u sebe doma. U vchodu si prý proto sundal klobouk a vyzul boty a policistů se pak ptal, proč ho tahají z domova.

Noví Muži v černém jdou opět zachraňovat všechen život na planetě. Sami ho přitom postrádají

Číst článek

Sám v jednom rozhovoru připustil, že se „nechá snadno vytočit“, aby pak litoval, co vyvedl. Ale v herectví dokázal tyto emoce využít ve svůj prospěch. Zpomalení své kariéry částečně přičítal i politickým názorům, včetně kritiky vietnamské války.

„Neřekl bych, že jsem byl na černé listině, ale tvrdilo se, že je těžké se mnou vyjít a že jsem nespolehlivý. Nespolehlivý! Za ta léta v divadle jsem nikdy nevynechal představení,“ řekl v roce 1984 agentuře AP.

Torn byl bratrancem herečky Sissy Spacekové, která je po rodičích českého původu a kterou přivedl k herectví. Ze svazků s třemi ženami měl šest dětí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme