Zemřel Robbie Coltrane. Skotský komik se proslavil rolí Hagrida z filmů o Harrym Potterovi

Zemřel Robbie Coltrane, skotský komik a herec známý z filmové ságy o Harrym Potterovi, kde hrál roli klíčníka Rubeuse Hagrida, nebo z filmu Zlaté oko ze série o britském tajném agentovi Jamesi Bondovi. Bylo mu 72 let, informují agentury z odkazem na hercovu agenturu WME.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robbie Coltrane, skotský komik a herec známý z filmové série o Harrym Potterovi

Herci a komikovi bylo 72 let (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

Glasgowský rodák Coltrane začal veřejně působit jako stand-up komik v klubech v Edinburghu a jako divadelní herec. Narodil se v roce 1950 jako Anthony Robert McMillan, později si ale změnil jméno na počest jazzové legendy Johna Coltrana, když v Londýně začal svoji filmovou kariéru.

Bradavický expres Harryho Pottera. Ve Skotsku se můžete svézt po stejné trati jako mladý čaroděj

Číst článek

Role Edwarda „Fitze“ Fitzgeralda v britském seriálu Bedna (1993 až 1995) mu přinesla cenu BAFTA a vydláždila cestu k rolím jako Valentin Žukovskij ve Zlatém oku (1995). Později si zahrál roli Hagrida v sérii filmů o mladém čarodějovi Harrym Potterovi.

Britský komik, režisér a moderátor Stephen Fry v reakci na zprávu o Coltranově úmrtí na svém twitteru napsal, že se s Robbiem potkal poprvé před 40 lety. „Taková hloubka, síla a talent. A zábavný dost na to, aby přivodil beznadějné škytání a hýkání, když jsme pracovali na našem prvním seriálu Alfresco (v roce 1983),“ napsal Fry a dodal: „Sbohem, starý příteli. Budeš tu strašně chybět.“

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme