Ruští diváci uvidí snímek o Eltonu Johnovi jinak. Bez drog a intimních scén mezi muži

Snímek režiséra Dextera Fletchera Rocketman o Eltonu Johnovi má v Rusku problémy, distributor podle pátečních informací moskevského rozhlasu z filmu vystřihl některé „nežádoucí“ scény. Film je podle kritiky sondou do života jednoho z nejúspěšnějších muzikantů současnosti, která se snaží ukázat, co ho přivedlo k závislosti na alkoholu, drogách a sexu. Do českých kin vstoupil film ve čtvrtek, v ruských se objeví o týden později.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský zpěvák a klavírista Elton John během koncertního turné Farewell Yellow Brick Road, tady konkrétně v Los Angeles

Snímek režiséra Dextera Fletchera Rocketman o Eltonu Johnovi má v Rusku problémy (ilustrační snímek) | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

Snímek obsahuje otevřenou erotickou scénu Tarona Egertona, který se zhostil hlavní role, a Richarda Maddena v roli Eltonova bývalého manažera Johna Reida.

V Číně se představilo drama Bohemian Rhapsody. O tři minuty kratší a bez zmínky o homosexualitě

Číst článek

Ruští diváci tuto část, a zřejmě i některé další, nejspíš neuvidí, napsal v pátek web stanice Echo Moskvy. Ruský distributor prý v souladu s ruskými zákony „odstranil scény intimní blízkosti mezi muži a scény (užívání) narkotik“.

Ministerstvo kultury dalo od cenzurované verze filmu ruce pryč, odpovědnost za vystřižené pasáže prý nese distributor.

Zkreslení

Představitelka kulturního výboru Státní dumy Jelena Drapenková vystřižení „nežádoucích“ pasáží pochválila. Podle filmového kritika Jegora Moskvitina jsou ale zásahy chybné a příběh slavného zpěváka zkreslují. Některá moskevská kina se údajně domáhají necenzurované kopie.

V Rusku už šest let platí zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který má ochránit mladou generaci před projevy „netradičního“ sexu. Veřejné mínění je v zemi vůči homosexuálům většinou silně nepřátelské, homosexualitu pranýřuje pravoslavná církev a brojí proti ní nacionalistická a ortodoxní pravice.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme