Roden jako exekutor a Rázlová jako jeho nemocná matka se potkávají před kamerou v novém filmu

Před kamerou se Karel Roden a jeho pedagožka z dob studií herečka Regina Rázlová ještě nepotkali. Teď ale společně točí nový snímek Tancuj, Matyldo. Drama připravuje štáb v čele s režisérem Petrem Slavíkem a scenáristkou Natašou Slavíkovou aktuálně v Praze. Ve filmu uvidíte Rodena v roli exekutora a syna, který se nečekaně musí postarat o svou stárnoucí matku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Roden jako soudní exekutor Karel Jaroš

Karel Roden jako soudní exekutor Karel Jaroš | Zdroj: Bontonfilm

Pod kulatým oknem jednoho luxusního pražského bytu obědvá matka se synem a vnukem. Na talíři mají ovocné knedlíky, do kterých hlavní postava Matylda zapomněla dát jahody. Stárnoucí barovou zpěvačku, která se potýká s Alzheimerovou nemocí, si zahrála Regina Rázlová.

„Vyprávět příběhem tak složitou věc, jako je starost o své rodiče, když byli celý život soběstační a najednou zničehonic nejsou, to je těžká věc. Je to i velmi zajímavé v tom, jak kdo takový příběh, i v životě, uchopí a jak se s ním vypořádá,“ popisuje pro Radiožurnál herečka, která původně Karla Rodena učila na divadelní akademii. Před kamerou se ale potkávají poprvé.

„Mám ho moc ráda už z dob jeho studií, protože to byl vynikající student a patřil vždy mezi nejlepší herce,“ dodává Rázlová.

Nemoc jako lék na rodinné vztahy

Režisér Petr Slavík ale nechtěl točit film, který bude jenom o nemoci: „Je to o vztazích mezi Matyldou a jejím synem. Ale mezi tímto synem, Karlem, a jeho synem, potažmo vnukem Matyldy, Pavlem. Vztahy jsou od začátku velmi problematické a neurovnané. Ta nemoc v našem případě nějakým způsobem tu rodinu stmelí. Funguje jako jakýsi katalyzátor, kdy jednotlivé postavy k sobě nacházejí cestu.“

Slavík se svou manželkou, scenáristkou Natašou, se začali tématu věnovat i proto, že si podobnou zkušeností sami prošli. „Moje maminka měla sedm let Alzheimerovu nemoc. Nejtěžší byly poslední dva roky, kdy jsem se o ní starala já se syny,“ komentuje autorka námětu.

Název filmu Tancuj, Matyldo odkazuje také na stejnojmennou zlidovělou píseň, kterou si Tom Waits poupravil. V ní zpívá o tom, že i když život přináší těžkosti, je potřeba ho takzvaně „dotančit“ až do úplného konce.

Snímek Tancuj, Matyldo chtějí filmaři uvést do českých kin příští rok na podzim.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme