Polanski nezíská zpět členství v americké filmové akademii. Soud rozhodl, že byl vyloučen právem

Roman Polanski nezíská zpět členství v americké Akademii filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary. Francouzsko-polský režisér byl z americké filmové akademie vyloučen před dvěma lety v kontextu globální kampaně proti sexuálnímu obtěžování MeToo. Vyloučení napadl v lednu 2019 u soudu, který v úterý rozhodl v jeho neprospěch. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura Reuters.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski v Paříži (fotografie z roku 2017)

Režisér Roman Polanski v Paříži (fotografie z roku 2017) | Foto: Charles Platiau | Zdroj: Reuters

Polanski byl v USA usvědčen ze sexu s nezletilou v roce 1977 a v obavě ze stíhání Spojené státy opustil. Z americké filmové akademie byl vyloučen v květnu 2018 spolu s komikem Billem Cosbym, který se stal první celebritou odsouzenou za znásilnění od propuknutí kampaně MeToo.

VIDEO: Předávání filmových Césarů provázely protesty. Po výhře Polanského odešlo ze sálu několik hereček

Číst článek

Sedmaosmdesátiletý Polanski získal v roce 2003 Oskara za režii filmu Pianista, který líčí osudy židovského hudebníka Wladyslawa Szpilmana v nacisty okupované Varšavě.

Režisér filmů Čínská čtvrt či Hořký měsíc tvrdí, že mu akademie upřela řádný proces. Vyloučen byl na základě nového kodexu chování, který reagoval na obvinění ze sexuálních přečinů, jichž se měli dopustit desítky mužů z filmového odvětví.

Soudkyně Mary Strobelová v rozhodnutí soudu uvedla, že Polanski „dostal příležitost předložit akademii jakékoli důkazy, které pokládá za relevantní“. Ty obsahovaly vedle obsáhlého vyjádření režisérova právního zástupce i prohlášení natočené na videozáznam.

Strobelová došla k závěru, že akademie Polanského vyloučila právem, umožnila mu řádný proces a o vyloučení ho řádně informovala.

Polanski žije střídavě ve Francii a v Polsku. V roce 1977, po styku s nezletilou dívkou, uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. V USA je považován za uprchlého, Polsko koncem roku 2016 odmítlo Polanského do Spojených států vydat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme