Roušky před kamerou nebo domácí kino. I takový byl uplynulý rok pro filmaře

Dcera nebo Nabarvené ptáče. To jsou dva snímky, které na začátku uplynulého roku bojovaly za Česko o filmového Oscara. Úspěšný start ale zmařila filmařům pandemie. Zahraniční produkce, které tu natáčely například seriál Carnival Row, odjely domů a zůstaly po nich jen studiové kulisy. Připomeňte si některé okamžiky uplynulého roku očima filmařů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Waller při natáčení filmu Jeskyně

Zahraniční štáby po sobě nechaly jen prázdné kulisy. | Zdroj: filmeurope.cz

„V konečném efektu by bylo nejdražší, kdyby se to nemohlo natočit vůbec,“ komentoval producent Filip Hering dubnovou situaci v jednom z filmových ateliérů na Barrandově, kde ve spolupráci s německou produkcí natáčeli nový seriál.

Pán tygrů, několikrát odložený Bond a Wakanda forever. Jaký byl filmový a seriálový rok 2020?

Číst článek

„Měli jsme velkou kliku, že jsme minulý seriál My děti ze ZOO mohli dokončit. Amazon a všichni velcí zadavatelé se k problému staví pragmaticky a podporují producenty. Jak mi jeden z německých kolegů řekl: ‚Sice netočíme, ale máme zase hodně času na postprodukci a na vývoj nových projektů‘,“ popisoval.

‚Planeta Praha‘

Nouzy o práci na jaře ale neměl dokumentarista Jan Hošek, který v poloprázdné Praze natáčel volné pokračování filmu Planeta Česko. Pod pražskou filmovou akademií sbírali u Vltavy záběry ze života nutrií, protože ty roušky mít nemusely.

„Natáčení je naplánované a zkrátka to tak vyšlo, že se sešly tyhle okolnosti. My jsme začali natáčet v dubnu a netušili jsme hned ze začátku, co nás bude čekat,“ vysvětloval režisér na břehu v prostorech opuštěné hospody.

Menší hluk ve městě pomohl také zvukařům nahrávat zvuky ptáků i v jinak rušném centru.

Domáci kino

Herci si mohli znovu stoupnout před kameru bez roušky na začátku května a pomalu se vrátily i zahraniční produkce. V přísném režimu se otevřela také kina. Mezi nimi například pražské Kino Pilotů, které vede Jan Macola.

„Diváci budou moci sedět v každé druhé řadě. Mezi dvěma sedačkami bude jedno místo volné. Budeme se snažit co nejvíce ventilovat a vyměňovat vzduch v sále,“ popisoval květnová omezení provozovatel Jan Macola. Divákům se snažili vyjít vstříct také promítáním filmů online. „Pro nás to byla spíše doplňková aktivita, abychom udrželi povědomí o našem kině. Nicméně se domnívám, že to není plnohodnotná náhražka bezprostředního kontaktu a velkého plátna.“

S Čerty nejsou žerty

Přes léto nebyli výrazně omezeni ani spolupracovníci Národního filmového archivu, kteří restaurovali záběry z pohádky s Čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana.

Oprášenou verzi měli první diváci vidět v listopadu. To už ale někteří kinaři a filmaři řešili státní podporu, protože znovu nemohli promítat nebo tvořit.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme