Zemřel herec Rutger Hauer. Proslavil se rolí vůdce androidů ve filmu Blade Runner

Ve věku 75 let zemřel nizozemský herec Rutger Hauer, který se proslavil v americkém kultovním sci-fi thrilleru Blade Runner z roku 1982. Informovaly o tom ve středu časopis Variety a agentura ANP. Hauer je známý i z filmů Jestřábí žena či Stopař.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterodam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 75 let zemřel nizozemský herec Rutger Hauer, který se proslavil v americkém kultovním sci-fi thrilleru Blade Runner z roku 1982

Ve věku 75 let zemřel nizozemský herec Rutger Hauer, který se proslavil v americkém kultovním sci-fi thrilleru Blade Runner z roku 1982 | Foto: Markus Wissmann | Zdroj: Profimedia/Live News

Hauer podle ANP zemřel už minulý pátek po krátké nemoci ve svém bydlišti v Beetsterzwaagu na severu Nizozemska. Zprávu o skonu herce potvrdil i jeho agent Steve Kenis, podle něhož se v úterý konal pohřeb.

Studio Marvel představilo svou čtvrtou fázi. Kromě nového Thora a Doctora Strange se chystá i Blade

Číst článek

Patrně nejslavnější rolí Nizozemce, který se prosadil v Hollywoodu, je vůdce vzbouřených vražedných androidů (replikantů) Roye Battyho v ponurém sci-fi dramatu Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta.

Sin City i Batman

Hauer si zahrál v mnoha dalších snímcích nejrůznějších žánrů, jako například Legenda o svatém pijanovi, Klepání na nebeskou bránu, Milujte svého zabijáka, Sin City či Batman začíná. Za roli ve filmu Útěk ze Sobiboru získal v roce 1988 Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli.

Plodná byla jeho spolupráce se slavným nizozemským režisérem Paulem Verhoevenem. Vzešly z ní snímky jako Turecký med (1973), který byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, a Oranžský voják (1977), který se stal nejdražším nizozemským filmem.

Hauer patřil k nejznámějším nizozemským hercům. Díky své pohledné tváři, pomněnkovým očím, blonďatým vlasům a vysoké a štíhlé postavě dostal přízvisko nizozemský Paul Newman.

V roce 1994 pobýval v Praze při příležitosti natáčení televizní fikce Otčina a o pět let později byl oficiálním hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme