Zemřela apačská aktivistka Sacheen Littlefeather, která za Marlona Branda odmítla Oscara

Ve věku 75 let zemřela indiánská aktivistka a herečka z kmene Apačů Marie Louise Cruzová, známá jako Sacheen Littlefeather. Zprávu o jejím skonu přinesla v neděli americká Akademie filmového umění a věd, která se Cruzové teprve před necelým půl rokem veřejně omluvila za urážky, kterým čelila poté, co v roce 1973 jménem Marlona Branda odmítla převzít Oscara za herecký výkon ve snímku Kmotr. Jak uvádí server Variety, Cruzová trpěla rakovinou prsu.

Tento článek je více než rok starý.

Novato (Kalifornie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aktivistka a herečka Marie Louise Cruzová, známá jako Sacheen Littlefeather, v roce 1973 v přímém televizním přenosu odmítla Oscara, kterého získal Marlon Brando za Kmotra

Aktivistka a herečka Marie Louise Cruzová, známá jako Sacheen Littlefeather, v roce 1973 v přímém televizním přenosu odmítla Oscara, kterého získal Marlon Brando za Kmotra | Foto: NBC / Gunther | Zdroj: Reuters

Brando odmítl ocenění pro nejlepšího herce kvůli špatné reprezentaci původních obyvatel Ameriky tamním filmovým průmyslem. Na ceremoniál předávání Oscarů místo sebe poslal tehdy 26letou Sacheen Littlefeather oděnou do šatů a mokasínů z jelenice.

„Byla to má první účast na Cenách Akademie. Slíbila jsem Marlonu Brandovi, že se té sošky ani nedotknu, což jsem zvládla,“ vzpomínala aktivistka a herečka v nedávném rozhovoru pro Variety

‚My Indiáni jsme trpěliví.‘ Akademie se omluvila za urážky po projevu Apačky na Oscarech v roce 1973

Číst článek

Akademie uvedla, že Littlefeather byla po svém na pouhých 60 sekund zkráceném projevu vystavena „neoprávněným a neopodstatněným“ urážkám. Někteří diváci ji vypískali. Westernová hvězda John Wayne, který byl v té době v zákulisí, údajně zuřil a muselo ho krotit šest členů ochranky.

„Jak jsem scházela z pódia (...), lidé na mě pokřikovali, naznačovali nenávistná gesta, a já je všechny ignorovala. Šla jsem zpříma, z každé strany doprovázená ozbrojenou ochrankou, a držela hlavu vzhůru, hrdá na to, že jsem první domorodou ženou v historii udílení Cen Akademie, která mohla učinit toto politické prohlášení,“ popsala aktivistka.

Brandův projev přečetla Littlefeather později na tiskové konferenci. Celé jeho znění také vydal deník The New York TimesPodle organizátorů Cen Akademie šlo o první politické prohlášení na televizním ceremoniálu, které zahájilo dodnes pokračující trend. V přímém přenosu ho vidělo 85 milionů lidí.

Littlefeather se narodila jako Marie Louise Cruzová v kalifornském městě Salinas. O odkaz původních Američanů se začala zajímat při vysokoškolských studiích. Své indiánské jméno přijala během obsazení ostrova Alcatraz, kterého se sama také účastnila, připomíná server The Hollywood Reporter.

Některá média po zmíněném 45. ročníku udílení Oscarů uváděla, že Littlefeather není skutečnou indiánkou, ale že s projevem souhlasila pouze proto, aby pomohla vlastní herecké kariéře. Někteří také spekulovali, že by mohla být Brandovou milenkou. Littlefeather podobná tvrzení celý život rozporovala.

I když se později objevila v menších rolích například ve filmech Smějící se policajt nebo The Trial of Billy Jack, v Hollywoodu se podle svých slov po svém vystoupení dostala na černou listinu. Po zbytek života se tak věnovala aktivismu, divadlu a ošetřovatelství.

„Emocionální zátěž, kterou jste prožila, a dopady na vaši vlastní kariéru v našem odvětví jsou nenapravitelné. Odvaha, kterou jste prokázala, zůstávala příliš dlouho nedoceněna. Za to se vám hluboce omlouváme a zároveň vám vyjadřujeme upřímný obdiv,“ napsal David Rubin, bývalý předseda americké Akademie, herečce v dopise, který byl zveřejněn letos v létě.

„My indiáni jsme velmi trpěliví lidé. Je to teprve 50 let!“ uvedla Sacheen Littlefeather v reakci na omluvu. „Musíme si v tomto ohledu zachovat smysl pro humor za všech okolností. Je to naše metoda přežití,“ dodala.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme