V Saúdské Arábii uvedou dlouho zakázaný film o Mohamedovi. Nadále ho bojkotuje třeba Kuvajt

Kina v Saúdské Arábii budou tento týden promítat životopisný film z období raného islámu nazvaný The Message. Snímek syrského režiséra Mustafy Akkáda je z roku 1976 a ve většině arabských zemí byl zakázán. Saúdská Arábie loni zrušila 35letý zákaz provozu kin a letos otevřela biografy.

Tento článek je více než rok starý.

Rijád (Saúdská Arábie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film The Message, známý i pod názvem Mohammad: Messenger of God, byl v Saúdské Arábii původně tolerován, později se ale království připojilo k bojkotu.

Snímek byl natočen v anglické a arabské verzi vždy s jiným obsazením. V anglické hraje Anthony Quinn a Irene Papasová a tato verze byla nominována na Oscara v kategorii nejlepší hudba. V arabské verzi hrál Egypťan Abdalláh Ghajt a Syřanka Muna Vásifová.

Režisér Akkád zemřel v roce 2005 při atentátu na hotel v Ammánu, kde zahynulo i několik desítek lidí. Jeho syn Málik Mustafá Akkád agentuře AFP řekl, že nic ho neučinilo šťastnějším než fakt, že se film po tolika těžkostech promítá. Připomněl, že v Kuvajtu je stále zakázaný.

Podívejte se také na arabskou verzi traileru k filmu The Message:

Kina v Saúdské Arábii budou promítat zrestaurovanou verzi původního filmu pořízenou z originálních negativů. Akkádův syn řekl, že otec si vždy přál, aby se snímek, pojednávající o bojích Mohameda a jeho stoupenců, promítal na velkých plátnech. Akkád při natáčení neporušil zásadu nezpodobování Proroka – Mohamed na záběrech nikde vidět není.

Podle serveru The New Arab bude výtěžek z promítání věnován na podporu uchazečů o studium filmu na Jižní kalifornské univerzitě.

Saúdská Arábie v rámci sociálních reforem zrušila zákaz provozu kin a letos začala promítat v několika sálech. Diváci v nich viděli například filmy Black Panther nebo Psí ostrov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme