Dealer, psychologický horor a Emigranti. Festival SCANDI uvede to nejlepší ze severského filmu

Ve 32 kinech po celé České republice se odehraje 9. ročník festivalu SCANDI. Přehlídka současného severského filmu proběhne mezi 18. a 25. lednem, výrazným prvkem letošního ročníku bude podle organizátorů různorodost žánrů a aktuálních témat. Festival zahájí v pražském kině Lucerna výpravné drama Emigranti o švédské rodině, která se rozhodne najít nový domov v Severní Americe.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

SCANDI 2023 zahájí historické drama Emigranti

SCANDI 2023 zahájí historické drama Emigranti | Zdroj: Film Europe

Mezi avizovanou různorodost se řadí černé komedie, psychologické horory či literární adaptace, které jsou podle kreativního ředitele Dominika Hronce nosným tématem přehlídky.

„Devátý ročník Scandi je pro nás po dramaturgické stránce nejvýraznějším a nejvyváženějším ročníkem, jaký jsme kdy uvedli. Často filmy vybíráme a zajišťujeme jen podle scénáře nebo tvůrce. Krása skandinávského filmu je v jeho žánrové a generační demokratizaci a proto je pro nás výběr filmů velkým zážitkem,“ přibližuje dále Hronec.

Zástupce literárních adaptací najdeme ve filmu podle skutečné události Všechny mé dopisy spal nebo silném islandském dramatu Letní světlo, a pak přijde noc, jehož předloha vyšla i v českém překladu.

V programu nalezneme i očekávaný horor Ono. Temná, monstrózní tvář zdánlivě dokonalého života vylíhne z vejce, které ukryje dvanáctiletá gymnastka před svou perfekcionistickou matkou i zbytkem rodiny. Stvoření, které se z vejce vylíhne, se stane jejím nejbližším přítelem a živoucí noční můrou, popisuje horor v synopsi festival.

Přehlídka neopomene ani retrospektivu, tentokrát představí trilogii Dealer dnes již světoznámého dánského režiséra Nicolase Windinga Refna. „Tato drásavá, neurotická a přesto dojemná série o mladistvé agresi byla Refnovým debutem, který ho představil jako talentovaného režiséra velké hloubky,“ popisuje festival trilogii, prostřednictvím které debutoval slavný herec Mads Mikkelsen.

Timon Láska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme