Něco v kinech, něco online. Festival Scandi nabídne animovaný dokument s oscarovými ambicemi

Osmý ročník přehlídky skandinávského filmu uvede jedenáct předpremiér, 15 starších kousků, s nimiž jste se v tuzemské kinodistribuci nejspíš nesetkali, a pět švédských němých filmů, co změnily kinematografii. O zahájení Scandi, které proběhne ve středu 19. ledna, se postará Margrete – Královna severu s Trine Dyrholm v titulní roli.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku Utéct

Ze snímku Utéct | Zdroj: Film Europe

Podobně jako ten loňský byl i letošní ročník festivalu kvůli pandemii připraven na hybridní variantu. Program tak nabídnou jak kamenná kina po celém Česku, tak virtuální kinosál na platformě Edisonline, bude se ale lišit.

„Máme našlapaný lineup filmů se současnými tématy, které nerezonují pouze skandinávskou, ale i globální a samozřejmě českou společností,“ popisuje kreativní ředitel Scandi Dominik Hronec.

Má cenu klimatický aktivismus Hollywoodu? S Petrem Fischerem o vlnách, které vyvolal úspěšný film K zemi hleď!

Číst článek

„Žena jako silná lídryně národa ve filmu Margrete – Královna severu, právo ženy mít, či nemít dítě ve filmu Ninjababy, krize maskulinity ve filmech Divoch a Tygři, seniorská samota vyměněná za dobrodružství ve filmu Ocelové dámy, břemeno slávy dětské hvězdy ve filmu Smrt v Benátkách v dokumentu Nejkrásnější chlapec na světě a v neposlední řadě se podíváme na život minority v minoritě na Oscara nominovaném animovaném dokumentu Utéct, který je pro mě osobně jedním z filmů roku 2021.“

Zahajovací film přehlídky, historické drama Margrete – Královna severu, ukáže Trine Dyrholmovou v roli královny Dánska, Švédska a Norska ve 14. století. Za příběhem nevyřešené záhady severských dějin o jedné z nejmocnějších žen v evropských dějinách stojí Charlotte Sielingová, dánská režisérka televizních sérií jako Vláda, Vražda, Most nebo amerického seriálu Ve jménu vlasti.

Jasnými kandidáty na divácký hit jsou v letošním programu komedie Divoch a Ninjababy. První jmenovaná, natočená Thomasem Daneskovem, se dotýká otázky, zda skuteční muži už vyhynuli. Průvodcem příběhu o přežití, krizi středního věku, mužském egu a přátelství je Martin, který odchází žít do lesů jako jeskynní muž.

Norský Ninjababy zase humorně i trpce zároveň otevírá téma nechtěného těhotenství v generaci mileniálů. Snímek natočila Yngvild Sve Flikkeová podle slavného komiksu pro dospělé.

Velkým lákadlem osmého ročníku Scandi je pak Utéct, čerstvý vítěz nejlepšího evropského dokumentu a animovaného filmu na Evropských filmových cenách.

Jeho aktér, uznávaný šestatřicetiletý akademik, se v něm svěřuje režisérovi Jonasovi Poherovi Rasmussenovi s bolestným tajemstvím, které skrývá už 20 let. V animaci tu ožívá vyprávění o mimořádné cestě dětského uprchlíka z Afghánistánu.

Osmý ročník přehlídky současného severského filmu se koná od 19. do 25. ledna 2022. Její kompletní program najdete na webových stránkách Scandi.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme