První klapka dokumentárního seriálu o Cimrmanovi. Zdeněk Svěrák navštívil vesnici Liptákov po 40 letech

V neděli 29. května padla první klapka nového hraného seriálu Stopy Járy Cimrmana v režii Patrika Ulricha. Ulrich v něm spolu s členy divadla Járy Cimrmana pátrá po stěžejních místech ze života fiktivního českého génia. První natáčecí den proběhl ve vesnici Vesec u Sobotky neboli kultovním filmovém Liptákově a nechyběl ani spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák.

Tento článek je více než rok starý.

Vesec u Sobotky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První natáčecí den seriálu Stopy Járy Cimrmana

První natáčecí den seriálu Stopy Járy Cimrmana | Foto: Tomáš Maleček | Zdroj: Český rozhlas

„Vůbec to v Liptákově nepoznávám, přesto vidím dům, kde Cimrman vyučoval, má zvláštní okna. Teď budu hledat, kde bylo muzeum peří. Rozhodli jsme se ovšem, že tu najdeme i něco jiného,“ říká Zdeněk Svěrák po příchodu do vesnice v Českém ráji, kterou proslavil snímek Jára Cimrman ležící, spící z roku 1983. Svěrák se sem vrátil po 40 letech. Opět kvůli natáčení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O seriálu Stopy Járy Cimrmana hovoří tvůrci

Ve Vesci u Sobotky nyní natáčí Patrik Ulrich první momenty dokumentárního cyklu Stopy Járy Cimrmana. Jedná se o hraný seriál, který má povahou připomínat cimrmanovský seminář. Herci ze souboru Divadla Járy Cimrmana v něm pozvou na jednotlivá místa z života fiktivního génia, významné rozhledny, památníky a muzea.

„Každé místo něčím překvapuje. Například Vesec tím, že je to takový skanzen. Jinak se těším spíše na vtipná místa,“ dodává další z členů souboru Miroslav Táborský.

Svěrák: Do města jsme se zamilovali a uzavřeli s ním manželství. V Jevíčku zahrálo divadlo Járy Cimrmana

Číst článek

Režisér Patrik Ulrich se s Cimrmany nesetkává na place poprvé. Před dvěma lety natočil televizní film o jednom ze zakládajících členů divadla Miloni Čepelkovi. Právě tehdy se zrodila myšlenka na seriál. „Ptal jsem se Miloně, jaké to je být v jednom souboru od 60. let. Řekl, že už nemají možnost studovat nové role a texty. Tak jsem mu řekl, že s tím půjdeme něco udělat,“ vysvětluje Ulrich.

Tvůrce popisuje vznikající cyklus jako svůj splněný sen. „Zprvu jsem měl obrovský ostych říkat panu Svěrákovi, kam má jít, kde přidat a kde ubrat. Spřátelili jsme se při psaní scénáře. Navzájem jsme se opravovali a říkali si, kde je to třeba proveselit, jak říká Zdeněk. Myslím si, že se na mě nezlobí, když mu občas něco vytknu. Je to pro mě splněný sen,“ říká Ulrich.

V příštích dnech se filmaři vydají po Cimrmanových stopách třeba do Příchov v Jizerských horách, do jihočeského Kaprounu nebo také na údajné místo Cimrmanovy smrti. Šestidílný cyklus uvede Česká televize na jaře příštího roku.

Dnes se začaly natáčet Stopy Járy Cimrmana. Hraný dokument s herci DJC o místech, kde génius zanechal stopy. První natáčecí den nemohl začít jinde než v Liptákově. Zdeněk Svěrák se tam vrátil po 40 letech. Reportáž zítra na @Radiožurnál @Český rozhlas.

21:34 – 29. 05. 2022

23 355

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme