Zemřel legendární herec Sidney Poitier, prvnímu držiteli Oscara barevné pleti bylo 94 let

Ve věku 94 let zemřel legendární herec Sidney Poitier. Poitier, umělec bahamsko-amerického původu, se proslavil mimo jiné také výkon ve filmu Polní lilie, za který v roce 1964 získal cenu Akademie za nejlepší herecký výkon jako první mužský herec tmavé pleti.

Washington/Nassau Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscarový herec Sidney Poitier zemřel ve věku 94 let

Oscarový herec Sidney Poitier zemřel ve věku 94 let | Foto: Danny Moloshok | Zdroj: Reuters

Informaci o Poitierově smrti podle deníku The Independent zveřejnil bahamský ministr zahraničí Fred Mitchell, společně s několika vyjádřeními osobností filmového světa.

„Přišli jsme o ikonu, hrdinu, mentora, bojovníka a národní poklad,“ napsal na facebooku místopředseda bahamské vlády Chester Cooper.

Poitierova smrt zasáhla i současné hollywoodské hvězdy. Herec Jeffrey Wright úctu vyjádřil na svém twitterovém účtu. „Průlomový herec, kterého nikdo nenahradí. Krásný, vděčný, skromný herec. Odpočívejte v pokoji, Sire,“ uvedla hvězda seriálu Westworld. 

Poitier se narodil v roce 1927 bahamským farmářům během návštěvy Floridy. Vyrůstal ale právě v Karibiku a do USA se přesunul ve svých patnácti letech.

Nejznámějšími výkony se do kinematografie zapsal ve filmech Hádej, kdo přijde na večeři, Útěk v řetězech a Polní lilie. Právě za poslední jmenovaný snímek získal v roce 1963 Poitier jakožto první herec barevné pleti prestižní sošku Oscara neboli cenu Akademie. Později se však domníval, že mu Akademie cenu udělila pouze kvůli symbolice tohoto kroku v tehdejší americké společnosti.

Poitier se v následujících letech stáhnul více do ústraní a věnoval se kampani za nezávislost Baham, které karibský ostrov dosáhl v roce 1973. Později se rovněž začal věnovat režii. V 90. letech minulého století byl také velvyslancem Baham v Japonsku.

V roce 1974 získal od britské královny Alžběty II. rytířskou hodnost, v roce 2009 pak obdržel prezidentskou medaili svobody od prvního černošského prezidenta USA Baracka Obamy.

til, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme