Skřivánci na niti, film oceněný Zlatým medvědem až 20 let po svém vzniku. V čem je výjimečný?

Světáci, Ecce homo Homolka nebo Kladivo na čarodějnice. To je jen několik filmů, které vznikly před padesáti lety, v roce 1969. Radiožurnál v seriálu připomíná sedm z nich. Unikátní je snímek Jiřího Menzela, který skončil v trezoru.

Tento článek je více než rok starý.

Filmy roku 1969 Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skřivánci na niti. Film, který měl být ohlédnutím za chybami 50. let, skončil po natočení v trezoru.

Skřivánci na niti. Film, který měl být ohlédnutím za chybami 50. let, skončil po natočení v trezoru. | Foto: Josef Janoušek, Filmové studio Barrandov

Na prstech jedné ruky bychom mohli spočítat filmy, které získaly hlavní festivalovou cenu dvacet let po svém vzniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čem je výjimečný film Skřivánci na niti? Poslechněte si reportáž

Patří mezi ně snímek Jiřího Menzela Skřivánci na niti. Režisér ho natočil podle knižní předlohy Bohumila Hrabala a potkal ho stejný osud jako řadu filmů ze šedesátých let minulého století. Skončil v trezoru.

Skřivánci na niti měli premiéru až po sametové revoluci a hned v roce 1990 získali hlavní cenu Zlatého medvěda na prestižním festivalu Berlinále.

Žádná legrace

„To není žádná legrace jít na festival s relikvií. Ale dodala mi odvahu premiéra v Praze. Viděl jsem, že lidé reagují velmi dobře a že je to paradoxně film aktuální,“ říkal Jiří Menzel těsně po udělení Zlatého medvěda v Berlíně.

Byla to velká událost pro tehdy ještě československý film, jak připomíná filmový kritik Pavel Sladký. „Jakkoli to byla anomálie mezi tehdejšími festivaly zaměřenými na nejnovější produkci,“ říká. „Ale protože se na ty filmy dlouho čekalo a byly spojeny s velkým kulturním fenoménem, jakým byla československá nová vlna sledovaná v zahraničí, v Berlíně film zarezonoval,“ vysvětluje.

Skřivánci na niti vypráví příběh z kladenských oceláren padesátých let minulého století, kde skončili nepřátelé socialismu.

Příběh je to k režimu smířlivý, což byl záměr režiséra. „Říkal jsem si, proč se neohlédnout s úsměvem na chyby v dětství. Na konci šedesátých let si můžeme říct, že v padesátých letech se dělaly hlouposti, které se nemusí opakovat. Pak se ukázalo, že jsem se spletl,“ uvedl Menzel.

V trezoru společně se Skřivánky na niti skončily desítky filmů. Podle cenzorů neodpovídal historické pravdě. Černobílý snímek Skřivánci na niti vznikl podle knihy povídek Dům, ve kterém už nechci bydlet. Kromě Rudolfa Hrušínského v něm zazářil Václav Neckář nebo Jitka Zelenohorská.

Ľubomír Smatana, Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme