Snímek Hranice práce zabodoval v Jihlavě. Festival ho vyhlásil nejlepším českým dokumentem

Nejlepším českým dokumentem se mezi soutěžními snímky v Jihlavě stal film Hranice práce od Apoleny Rychlíkové, který se zabývá pracovními podmínkami v nejhůře placených zaměstnáních v Čechách. Cenu za nejvýraznější světový dokument si z letošního 21. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů odnesla Zeď ruského filmaře Dmitryho Bogolubova. Pojednává o zneklidňujícím kultu komunistického vůdce Josifa Stalina v současném Rusku.

Jihlava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apolena Rychlíková a Saša Uhlová na festivalu v Jihlavě

Apolena Rychlíková a Saša Uhlová na festivalu v Jihlavě | Foto: MFDF Jihlava

Filmy soutěžily v 10 sekcích, ocenění byla v sobotu rozdána během večerního ceremoniálu, jímž festival vrcholí. Cenu za přínos světové kinematografii získal režisér Marcel Ophüls. „Letošní 21. Ji.hlava zopakovala úspěch předchozího jubilejního ročníku. Výrazný program, plná kina i desítky inspirativních diskusí,“ uvedl ředitel festivalu Marek Hovorka.

Ocenění za nejlepší dokumentární film ze střední a východní Evropy si odnesl polský dokumentarista Piotr Stasik a jeho cestopisná koláž o hledání polské identity s názvem Opera o Polsku.

Z filmu Hranice práce | Foto: MFDF Jihlava

Nejlepším experimentálním snímkem jihlavského festivalu se stal film Lidé lodí britské režisérky Sarah Woodové. Jde o zamyšlení nad rolí migrace v dějinách lidstva.

V sekci Exprmntl.cz zaměřené na nejnovější české experimentální filmy porota ocenila filmovou koláž s názvem Konzerva filmařky Lucie Navrátilové. V soutěžní sekci První světla vyzdvihli porotci dva snímky. Za nejlepší dlouhometrážní debut získali cenu turecký režisér Gürcan Keltek za film Meteory a libanonská filmařka Rana Eidová za snímek Panoptic.

U studentské poroty zabodoval dokument Milda režiséra Pavla Křemena o bývalém generálním tajemníkovi ÚV KSČ Miloši Jakešovi. Režisér se vydal společně s Jakešem ve stopách jeho života od začátků v Baťových závodech až po konečné vyloučení ze strany.

Cenu Silver Eye udělovanou Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver dostal Rakušan Matthias Krepp za film Krev a písek. Vypráví o ozbrojených konfliktech v Iráku a Sýrii. East Silver je filmový trh zaměřený na dokumentární tvorbu ze střední a východní Evropy.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů začal v Jihlavě v úterý, závěrečné projekce se uskuteční v neděli. Z více než 3600 přihlášených filmů program festivalu představil 342 snímků, 70 ve světové, 12 v evropské a 22 v mezinárodní premiéře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme