Souboj tenisových velikánů na stříbrném plátně. Film Borg měl světovou premiéru na festivalu v Torontu

Jeden byl vznětlivý, druhý zase ledově chladný. Jak John McEnroe, tak Björn Borg měli na tenisovém kurtu i mimo něj své fanoušky. Byli hrdiny své doby. Jejich souboj se rozhodli převést na filmová plátna i filmaři. Ve snímku, který měl před pár hodinami světovou premiéru na festivalu v Torontu a který se loni natáčel i v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Toronto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Shia LaBeouf hraje Johna McEnroea a Stellan Skarsgard (vpravo) trenéra Björna Borga.

Herec Shia LaBeouf hraje Johna McEnroea a Stellan Skarsgard (vpravo) trenéra Björna Borga. | Zdroj: Reuters

„Nepřijde nám tenhle film jako tenisový. Je to drama, autobiografický snímek o těchto dvou osobách a jejich rivalitě a o tom, jak se stali ikonami. Ve filmu je ve skutečnosti možná 15 minut tenisu, takže ho nevidíme jako sportovní. Je tam sportovní element, ale to je spíše lidský příběh,“ řekl producent Fredrik Wilkström Nicastro Radiožurnálu před rokem, když tu štáb natáčel scény filmu Borg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Film o tenisových velikánech měl premiéru v Torontu. Více si poslechněte v reportáži Ondřeje Bambase.

Konec sedmdesátých let a začátek osmdesátek patřily tenistům Björnu Borgovi a Johnu McEnroeovi. Byli to opravdové celebrity své doby, jak řekl Stellan Skarsgard, který hraje ve snímku Borgova trenéra.

„Kdykoliv hrál, všichni začali šílet. Švédsko se zastavilo. Ve stejné době jsme navíc měli lyžaře Ingemara Stenmarka a to bylo horší, protože závodil celou zimu jednou dvakrát za týden a vždycky se všechno zastavilo. Myslím, že HDP ve Švédsku během těch let kleslo,“ řekl Skarsgard.

Berdych si zahraje v týmu s Federerem i Nadalem. Björn Borg ho nominoval na Laver Cup

Číst článek

Známé tenisové rivaly si zahráli americký herec Shia LaBeouf a Švéd Sverrir Gudnason. Ten zprvu podobu s tenisovou legendou neviděl.

„Když mě oslovili s rolí, říkal jsem ne, ne. Nikdy jsem nepomyslel na to, že bych byl podobný Borgovi, že bych vypadal jako on. Po nějaké době jsem ale o tom začal víc přemýšlet, podíval jsem se na nějaké jeho fotky, uviděl jsem v jeho očích něco podobného, co znám od sebe. Tak jsem se to rozhodl zkusit. A teď se cítím jako on,“ popsal Gudnason.

Film Borg měl světovou premiéru na právě zahájeném filmovém festivalu v Torontu. Ještě než se dostane snímek na konci roku do českých kin, navštíví Česko oba tenisté osobně. Za dva týdny povedou na Laver Cupu týmy sestavené z těch nejlepších hráčů světa a Evropy.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme