Novinky od zkušených tvůrců i čerstvá krev. Fond kinematografie rozdá 64 milionů na vznik osmi filmů

Rada Státního fondu kinematografie v úterý oznámila, že podpořila ve výzvě na výrobu celovečerního filmu osm projektů. Celkem 64 milionů rozdělila mezi tři komedie, psychologický thriller, dobrodružný příběh pro mládež, projekt z prostředí hiphopové komunity, sociální drama podle knižní předlohy Jáchyma Topola i road movie s mezinárodním přesahem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Svěrák při natáčení snímku Po strništi bos

Jan Svěrák při natáčení snímku Po strništi bos | Zdroj: MF Dnes/Profimedia

„Mezi podpořenými autory jsou jak zkušení filmaři s dlouhou kvalitní filmografií, tak nové nadějné tváře, které je možné považovat za čerstvou krev českého filmu,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Největší částkou v rámci výzvy, celkem 12 miliony korun, podpořil Fond adaptaci úspěšné knižní ságy Prašina. Dobrodružné vyprávění Vojtěcha Matochy o podivné čtvrti v centru dnešní Prahy, kde přežívají podivíni stranící se světu, natočí Štěpán FOK Vodrážka podle scénáře Štefana Titky.

Dalšími knižními adaptacemi mezi podpořenými projekty jsou pak sociální drama Citlivý člověk v režii debutujícího Tomáše Kleina a povídková komedie Betlémské světlo od Jana Svěráka. Podle Fondu chce příběh stárnoucího spisovatele, který při psaní volně přechází mezi realitou a fikcí, vizuálním stylem odkazovat k filmům Grandhotel Budapešť, Divoké historky nebo Amélie z Montmartru.

Nejlepším filmem loňského roku byl Šarlatán. Ivan Trojan získal svého sedmého Českého lva

Číst článek

Peníze si rozdělí i autorské druhotiny. Režisér a scenárista Vlastníků Jiří Havelka připravuje absurdní komedii s názvem Vlak. Aktéry v ní budou pasažéři sázavské lokálky, která se nedbalostí strojvůdce odbrzdila a nekontrolovatelně ujíždí pryč i s cestujícími.

Michal Hogenauer naváže na festivalově úspěšné Tiché dotyky snímkem V korunách stromů je klid. Opět půjde o psychologické drama ze současnosti. Adam Sedlák, autor drsného Domestika, v svém Bangeru zavítá do prostředí hiphopové subkultury.

Aňa Geislerová se v road movie Karavan představí v hlavní roli matky, která projíždí se svým mentálně postiženým synem italský venkov ve snaze vzepřít se svému životnímu údělu. Snímek je prvotinou režisérky a scenáristky Zuzany Kirchnerové, jejíž studentský film Bába získal v roce 2008 v Cannes ocenění Cinéfondation, což automaticky zajišťuje uvedení jejího celovečerního debutu na tomto prestižním festivalu. 

Posledním z podpořených projektů je pak nový film Miroslava Krobota Šnajdr. Fond ho v tiskové zprávě popisuje jako příběh „známého pražského herce, který miluje improvizaci nejen na divadelních prknech, a proto přijímá ‚životní‘ výzvu z regionálního divadla“.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme