Je mi líto, jestli Čelisti ublížily populaci žraloků, řekl Steven Spielberg. Omluvil se i autor předlohy

Thriller Čelisti zná mnoho lidí i díky melodii upozorňující na blížícího se žraloka. Režisér Steven Spielberg téměř půl století od premiéry oscarového snímku připustil, že právě jeho vyobrazení těchto zvířat mohlo přispět ke strachu ze žraloků.

Tento článek je více než rok starý.

Hollywood Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak uvádí server Guardian, Spielberg lituje hlavně toho, že se snímek mohl podílet na růstu sportovního rybolovu a tím přispět i ke snižování počtů v populaci žraloků. „Dodnes lituji decimování žraločí populace kvůli knize a filmu. Je mi to opravdu líto,“ řekl americký režisér v pořadu Desert Island Discs stanice BBC.

Výkonný ředitel organice Shark Trust v Plymouthu Paul Cox uvedl, že ačkoli se populace žraloků od uvedení filmu v roce 1975 dramaticky zmenšila, svalovat vinu na Čelisti je až přílišné přisuzování vlivu snímku. I tak je ale za Spielbergovy komentáře vděčný.

‚Žraločí máma‘ volá na poplach: Žralokům hrozí vyhynutí, skutečnými monstry jsme my sami

Číst článek

„To, že se někdo s jeho věhlasem zabývá výzvou komunikovat o žralocích pozitivnějším způsobem, je velmi vítané,“ doplnil.

Oscarový film je natočený podle stejnojmenného bestselleru Petera Benchleyho. I ten v minulosti řekl, že napsání románu lituje.

„Dnes už vím, což jsem během psaní Čelistí nevěděl, že neexistuje žádný žralok-tulák, který by cíleně šel po lidském masu,“ uvedl Benchley podle serveru New York Post v rozhovoru pro časopis Animal Attack Files v roce 2000. „Nikdo si neuvědomuje, jak moc jsou zranitelní,“ dodal.

Světová populace žraloků a rejnoků v oceánech klesla od počátku sedmdesátých let o 71 procent, a to v důsledku nadměrného rybolovu. Tento úbytek podle studie zveřejněné v odborném časopise Nature výrazně zvýšil riziko vyhynutí některých druhů.

Anna Mikolandová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme