Jak se Spielberg zamiloval do filmu. Režisérův ‚dosud nejosobnější snímek‘ zvítězil na festivalu v Torontu

Nejlepším snímkem v neděli končícího 47. ročníku torontského filmového festivalu jsou The Fabelmans (Fabelmanovi) v režii Stevena Spielberga. Rozhodli o tom diváci, jak je už více než 40letou tradicí přehlídky, která se tak vymyká praxi jiných prestižních světových akcí, kde vítěze vybírá odborná porota složená z filmových profesionálů. Česká premiéra dramatu s Paulem Danem a Michelle Williams v hlavních rolích je plánovaná na konec listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Toronto (Aktualizováno: 20:02 18. 9. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Fabelmanových se dvojnásobný držitel Oscara ohlíží za svým dětstvím a dospíváním, které ve velké míře definovalo jeho svéhlavé okouzlení kinematografií – započaté traumatickým zážitkem při sledování Největšího představení na světě – i postupný rozpad manželství jeho rodičů. Na scénáři se spolupodílel dramatik a scenárista Tony Kushner.

Spielberg, který má na svém režijním kontě snímky jako Čelisti, Schindlerův seznam nebo Zachraňte vojína Ryana, přijel „nejosobnější film, co kdy natočil“ představit do Kanady osobně spolu se svým hereckým obsazením, k němuž vedle Dana a Williamsové patří Seth Rogen nebo Judd Hirsch.

Zlatého lva z festivalu v Benátkách odváží americký dokument o opioidové aféře

Číst článek

Hlavní postavu Sammyho Fabelmana, Spielbergovo alterego, si zahrál Gabriel LaBelle. Cameo roli nevrlého legendárního režiséra Johna Forda si v krátké, ale o to neméně památné scéně střihl také kultovní filmař David Lynch. 

S páskou přes oko a doutníkem v puse radí mladému nadějnému tvůrci, v čem tkví tajemství perfektního záběru: „Pokud je horizont nahoře, je to zajímavé. Pokud je horizont dole, je to zajímavé. Pokud je horizont uprostřed, je to k h***u.“ Spielberg na projekci přítomným novinářům se smíchem potvrdil, že si své setkání s Fordem ničím nepřikrášlil.

Divácká cena z festivalu v Torontu dlouhodobě předznamenává další úspěch filmu nejen v oscarovém klání. K jejím předchozím držitelům patří třeba loňský vítěz Oscara Země nomádů v režii Chloé Zhao nebo válečná satira Králíček Jojo, později oceněná Oscarem za nejlepší adaptovaný scénář.

Loni se divácké přízni těšilo černobílé drama Belfast, úzce inspirované dětstvím režiséra Kennetha Branagha během nepokojů v Severním Irsku v 60. letech minulého století. Herec a filmař se díky snímku dočkal své první Ceny Akademie, na kterou byl dohromady nominován sedmkrát v šesti různých kategoriích. Belfast zvítězil v oscarové kategorii nejlepší původní scénář.

Fraserův dojemný návrat

Další dvě příčky v diváckém hlasování obsadily snímky Na nože: Glass Onion, netflixovské pokračování krimi komedie Riana Johnsona s pitvořivým detektivem Danielem Craigem, a drama Women Talking (Ženy mluví). V něm režisérka Sarah Polleyová zachycuje „akt ženské představivosti“, když nechá ženské představitelky ultrakonzervativní náboženské kolonie zasedat a rozhodovat o své budoucnosti poté, co zjistí, že je v noci nenapadají démoni, nýbrž mužští členové jejich komuny.

Za to nejlepší ze žánrové sekce Midnight Madness (Půlnoční šílenství) diváci vybrali příhodně antiživotopisný snímek Weird: The Al Yankovic Story (Weird: Příběh Ala Yankovice). Titulního amerického hudebníka, který se proslavil svými parodiemi populárních skladeb, si zahrál Daniel Radcliffe.

Film Il Boemo o skladateli Myslivečkovi půjde do boje o Oscara. Hlavní postavu hraje Dyk v italštině

Číst článek

Už dříve bylo předáno také festivalové herecké ocenění. To připadlo Brendanu Fraserovi, který od premiéry dramatu The Whale (Velryba) na festivalu v Benátkách sbírá chválu filmových kritiků i veřejnosti za svůj výkon v roli morbidně obézního učitele kreativního psaní, jenž se snaží sblížit se svou náctiletou dcerou. 

Pro Frasera, který se kariérně prosadil hlavně na konci 90. let a počátku milénia v trilogii Mumie a komediích Dožeň, co se dá! nebo Král džungle, je obsazení v novém filmu Darrena Aronofskyho velkým hereckým návratem. Jak uvedl v roce 2018 v rozhovoru pro magazín GQ, Fraser se měl na vrcholu slávy dostat na černou listinu poté, co veřejně promluvil o sexuálním obtěžování ze strany tehdejšího prezidenta Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, tedy organizace, která každoročně předává filmové a televizní ceny Zlatý glóbus.

Za nejlepší ansámbl byli vyhlášeni herečtí představitelé britského dramatu My Policeman (Můj policista), který vypráví o kriminalizované lásce a letitých tajemstvích uprostřed jednoho milostného trojúhelníku. Ten ve dvou časových rovinách ztvárnili Harry Styles, Emma Corrinová, David Dawson a Linus Roache, Gina McKeeová a Rupert Everett.

Letošní torontský filmový festival se konal od 8. do 18. září. Zahájili ho Swimmers (Plavkyně), adaptace skutečných osudů syrských sester Yusry a Sarah Mardiniových, které si jako zkušené sportovkyně doplavaly pro svobodu při útěku přes Egejské moře do Evropy. Yusra se pak v týmu uprchlíků účastnila olympiád v Riu de Janeiru a Tokiu. Příběh můžete znát z rozhlasového dokumentu Yusra plave o život.

O zakončení se postarala premiéra životopisného Dalílandu, snímku Mary Harron s Benem Kingsleym v roli stárnoucího surrealistického umělce.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme