Další úspěch pro loutkovou Dceru. Snímek režisérky z FAMU bude bojovat o studentského Oscara

Animovaný snímek Dcera studentky animace Darii Kashcheevy z FAMU postoupil do finále 46. ročníku studentských Oscarů (Student Academy Awards). O první místo v kategorii Animace bude 17. října soutěžit s dalšími dvěma filmy z Francie a Německa. Krátkometrážní loutkové dílo ruské autorky studující v Česku vypráví o vztahu otce a dcery, kteří k sobě hledají cestu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka, která studuje animovanou tvorbu od roku 2015, postupem do finále studentského Oscara navazuje na úspěch z letošního června, kdy její Dcera vyhrála hned ve dvou kategoriích na filmovém festivalu v Annecy, a to hlavní Křišťálovou cenu v soutěži studentských filmů a cenu dětské poroty za nejlepší studentský film.

Tři projekce měl snímek i na 54. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech.

České animované filmy získaly na festivalu v Annecy tři ceny, bodoval snímek Dcera

Číst článek

Patnáctiminutový film si pohrává s nezvykle dynamickou kamerou a detailními záběry na tváře loutek, které díky mrkání působí výjimečně živým dojmem. Jeho příběh se točí okolo dávného nedorozumění, které ovlivní vztah otce a jeho dcery natolik, že si k sobě musí znovu najít cestu.

„Během celého filmu jsem napodobovala ruční kameru, jako je to v hraném filmu. To pro mě byla velká výzva. Kvůli tomu se výroba protáhla, protože jsem musela animovat 24 okének za vteřinu,“ řekla autorka dříve pro iROZHLAS.cz.

Do semifinále studentských Oscarů v kategorii Animace se dostaly hned dva snímky z FAMU, do finále však postoupil jen loutkový snímek Kashcheevové.

Loutky z toaletního papíru, tráva z koberce. V Annecy se představí trojice animovaných filmů z FAMU

Číst článek

Seznam finalistů Akademie zveřejnila na svých stránkách v úterý, na svém facebooku informaci poté zveřejnil Státní fond kinematografie. 

Soutěž studentských Oscarů funguje od roku 1972 a jejím cílem je podporovat rozvoj a kvalitu filmové produkce vznikajících pod taktovkou vysokoškolských studentů. Finále letošního 46. ročníku se odehraje 17. října.

Dcera vznikla v rámci projektu Trojhlas spolu s dalšími dvěma snímky, z nichž každý vznikl na jedné ze třech uměleckých škol, jež v Česku jsou. Doplňují ji tak loutkové filmy Noctuelle od Martina Pertlíčka a Betonová džungle od Marie Urbánkové.

Michaela Prucková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme