Inspirovalo mě ženské prožívání toho, kdy se cítíme být svobodné, říká autorka oceněného filmu Světlonoc

Světlonoc. Tento česko-slovenský koprodukční film režisérky Terezy Nvotové slaví velký úspěch. Na filmovém festivalu ve švýcarském Locarnu totiž získal cenu pro nejlepší film Zlatého leoparda v kategorii současná kinematografie. V hlavních rolích se představili třeba Iva Bittová, Eva Mores nebo Marek Geišberg. Režisérka Nvotová promluvila o snímku pro Radiožurnál přímo ze Švýcarska.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka a režisérka Tereza Nvotová

Česko-slovenský koprodukční film Světlonoc Terezy Nvotové získal na festivalu v Locarnu Zlatého leoparda za nejlepší film

Jak zatím vypadají oslavy tohoto velkého úspěchu?
Výborně, jsem na večeři u jezera, kam jsou pozvaní všichni výherci. Herečky už bohužel musely odejít. Vy jste ještě nezmínili hlavní herečku Nataliu Germani, tak tu bych ještě ráda dodala. A máme strašnou radost, takže tak vypadají oslavy. Radostně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s oceněnou filmařkou Terezou Nvotovou

Už jste tedy večeřela, nebo teprve budete večeřet?
Víte co? Říká se tomu ‚standing dinner‘ a oni chodí a nosí nám nějaké malé věci. Takže pořád večeříme, už asi hodinu.

Snímek vypráví příběh Šarloty, která se vrací do rodné vesnice ve slovenských horách, aby našla odpovědi na otázky o jejím velmi pohnutém dětství. Jak vás toto téma napadlo?
Tohle téma přišlo ze dvou stran. Z jedné strany přišla Barbora Námerová, scenáristka, s kterou pracuji už dlouho, a moje nejlepší kamarádka, s tím, že četla antropologickou knížku o současném Slovensku a o tom, jak lidé stále věří na bosorky a jak věří na všelijaké magické záležitostí.

A nás to překvapilo, že v dnešní době lidé stále věří na čarodějnice a na bosorky, a tak jsme to začaly trošku více studovat.

Potom z druhé strany jsme byly inspirované chatou, kterou koupili naši otcové, spolužáci na střední škole. Ta chata je na středním Slovensku v horách a nemá elektřinu ani vodu.

Od malička jsem tam jezdila na letní prázdniny a vytvořila jsem si tam jednak nějaký vztah s přírodou, ale taky jsem začala zkoumat to, že ta chalupa má sto let a kdo tam před tím žil.

A zjistili jsme, že tam žila jedna žena, která byla odstrčena od vesnice a chodila bosa. Vlastně všichni jí moc nerozuměli, proč chtěla žít takhle sama, až ji nakonec sebrali a dali ji na psychiatrii, kde nakonec asi i zemřela. A to je všechno, co o ní vím.

Cena pro Světlonoc. Film Terezy Nvotové získal Zlatého leoparda na festivalu v Locarnu

Číst článek

Tyhle dvě věci plus naše ženské prožívání, prožívání toho, kým jsme a kým je nám dovoleno být, kdy se cítíme svobodné a kdy ne, to jsou všechny otázky, které mě přivedly k tomu vytvořit tento film. Je toho hodně.

A mluvila jste například s některým z porotců poté, co byl snímek Světlonoc oceněn? Třeba o tom, čím porotu dostal?
Teď jsem tu s nimi akorát stála a jsou z filmu nadšení a řekli mi, což mě tedy strašně potěšilo, že jednohlasně rozhodli, že to má být tento film, že tam nebyl žádný kompromis. Já vím z porot, kterých jsem se už předtím účastnila, že většinou vyhrává kompromis, ale tentokrát to tak nebylo, takže z toho mám obrovskou radost.

A čím je oslovil nevím. Ale vím, že jedna z tvůrkyň programu mi teď říkala, že ten film nejprve viděla na počítači a že ji až tolik nezaujal. 

Potom, když ho shlédla v kině, tak se jí z ničeho nic otevřely oči, pochopila, že ten film je o něčem úplně jiném, než si myslela, a řekla mi, že mám hlavně povědět všem, ať to vidí v kině, že budou mít úplně jiný zážitek.

I tady bych chtěla sdílet, že ten film je komplikovaný a hluboký a že je dobré ho vidět na velkém plátně ve tmavé místnosti.

Kdy se tedy na ten film můžeme těšit v kinech, kdy se můžeme jít podívat?  
V Česku to bude od 6. října a na Slovensku je to od 29. září.

Michaela van Erne, gen, bko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme