Jeden svět pro všechny. Dvacátý ročník festivalu odstraňuje bariéry pro diváky s postižením

Audiokomentáře pro nevidomé nebo bezbariérový přístup do kina. I o to se starají tvůrci festivalu Jeden svět, který se v březnu koná už podvacáté. Festival dokumentů s lidskoprávní tematikou pořádá společnost Člověk v tísni a myslí i na diváky se zdravotním postižením, protože Jeden svět je pro všechny.

Tento článek je více než rok starý.

Reportáž Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divák festivalu Jeden svět

Divák festivalu Jeden svět | Foto: Festival Jeden svět
Přehrát

00:00 / 00:00

Nevidomí a neslyšící na festivalu Jeden svět

„Je dobré mu říct třeba schody, a pokud mu řeknete schody, tak mu i řekněte, jestli nahoru nebo dolů. Pokud s ním budete hledat sedadlo, a půjdete s ním do řady, tak vždycky běžte první,“ vysvětluje dobrovolníkům nevidomý překladatel Zdeněk, který pracuje v týmu festivalu Jednoho světa.

Na workshopu spolupracovníkům pomáhal pochopit, jak pracovat s lidmi se zrakovým postižením, kteří festival navštíví. Vysvětluje taky, co jsou to audiokomentáře pro nevidomé.

Menzelův zdravotní stav se podle jeho manželky zlepšil. 'Lituje, že pro cenu do Berlína nemohl osobně,' uvedla

Číst článek

„Je to vlastně namluvená stopa, která se přidá k té původní zvukové stopě a z toho se nevidomý divák dozví to, o co přichází, když na to plátno nevidí. Komentář popisuje to, co je jenom vidět, ale není to slyšet,“ přibližuje Zdeněk.

Jeden svět pro všechny

Audiokomentáře budou na festivalu u čtyř dokumentů. Spolu se Zdeňkem pracuje na festivalu i šestadvacetiletá Marie, která je od narození neslyšící. 

Zdeněk i Marie fungují na festivalu jako takzvané spojky s postiženými diváky, sami o tom vědí nejvíc, a tak se snaží najít pro takové diváky nejlepší možná řešení.

„Budu distribuovat informace mezi nevidomé diváky a zároveň sleduju, co nevidomý divák potřebuje,“ dodává Zdeněk.

Hlavní smysl festivalu popisuje koordinátorka Jednoho světa pro všechny Milena Poeta.

Nejdřív král, až poté superhrdina. Black Panther je marvelovka s myšlenkou a vlastní identitou

Číst článek

„Vnímáme právo na kulturu jako základní lidské právo a uvědomujeme si, že v českých poměrech a i na různých festivalech postiženým lidem kultura není přístupná, kvůli různým bariérám. Naše hlavní myšlenka je, aby všichni lidi, s postižením i bez něj, mladí i senioři, měli právo na kulturu,“ vysvětluje koordinátorka.

Kromě nevidomých a neslyšících se Jeden svět pro všechny věnuje také divákům s fyzickým a mentálním postiženým.

„Pro diváky s fyzickým postižením jsme zmapovali všechna kina a podáváme hodně podrobné informace, kde jsou výtahy, kde jsou plošiny, kde jsou bezbariérové toalety. Je důležité informovat o tom, jaký je reálný stav toho místa, než se tam někdo vypraví,“ dodává Milena Poeta, jak festival řeší bezbariérovost.

Festival Jeden svět má letos téma aktualizace systému a začíná 4. března. Letos uvede přes 120 domácích i zahraničních dokumentů s lidskoprávní tematikou.

Divačka festivalu Jeden svět | Foto: Festival Jeden svět

Anna Macků Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme