S láskou k hudbě. V pražském Obecním domě padla první klapka filmu Terezín

Italština, angličtina, rumunština, ale také čeština a slovenština se ozývá ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Právě tady mezinárodní filmaři natáčí první scény snímku Terezín - a to i za pomoci dronu. Housle si za pár okamžiků vezme do ruky i herečka Dominika Morávková.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Dominika Morávková hraje ve filmu Terezín na housle

Herečka Dominika Morávková hraje ve filmu Terezín na housle | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

„Martina je houslistka, která miluje hudbu, a se svým přítelem se dostane do koncentračního tábora v Terezíně. Myslím, že moje postava symbolizuje lásku k hudbě,“ přibližuje pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pražském Obecním domě padla první klapka filmu Terezín. Na místě byl redaktor Jiří Štefl

Hudba bude hrát ve filmu hlavní roli. Nebudou tak chybět například melodie z opery Brundibár skladatele Hanse Krásy, kterého si zahraje Jan Révai. Výběr herců byl velmi náročný, a to i proto, že musí ovládat angličtinu. Snímek se totiž natáčí právě v tomto jazyce.

„Hraní v anglickém jazyce se zvládá velmi obtížně. Jakmile herec musí hrát v jazyce, který není jeho přirozeným jazykem nebo jím běžně nemluví, tak hrozí ztráta herectví. Jako herec se totiž soustředíte v tu chvíli na to, abyste zvládl tu jazykovou bariéru, a už nemáte prostor věnovat se tolik samotnému herectví,“ podotýká producent Viktor Krištof.

Film Terezín je debutem italského režiséra Gabriela Guidiho. A i přes to, že se na filmovém place mluví mnoha jazyky, tak se natáčení herečka Morávková nebojí - naopak: „Velmi se těším a těším se i na poznání nových lidí všech kultur.“

A filmaři doufají, že se jim v následujících 30 dnech podaří natočit všechny scény. Přesunou se ještě do pražské Invalidovny a také do Terezína. První diváci by snímek mohli vidět ve druhé polovině příštího roku.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme