O teroristický útocích z 11. září 2001 vznikla řada filmů a seriálů. Téma je pro filmaře aktuální i nyní

O 11. září 2001 vznikla řada filmů a seriálů - ať už z pohledu zasahujících hasičů, cestujících v unesených letadlech a nebo z pohledu tehdejšího prezidenta George Bushe. Téma diváky zajímá i dvacet let po tragických událostech. A proto vznikají stále další snímky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na Ground Zero, kde stály obě věže Světového obchodního centra, 26. září 2001

Letecký pohled na Ground Zero, kde stály obě věže Světového obchodního centra, 26. září 2001 | Foto: ournalist 1st Class Preston Keres/U.S. Navy Photo | Zdroj: Reuters

Jestli něco v divákovi dokáže ve filmu vyvolat silné emoce, tak jsou to právě autentické záběry a nebo zvuky. Přesně na nich režisér Paul Greengrass postavil snímek Let číslo 93 z roku 2006. Ve filmu využil dostupné nahrávky z mobilních telefonů a záznamů z černých skříněk, aby přiblížil boj pasažérů a posádky s únosci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jiřího Štefla o událostech 11. září 2001 ve filmu

Pasažéry letu American Airlines Američané označují za hrdiny, podařilo se jim totiž zabránit tomu, aby letadlo zasáhlo cíl teroristů. Pravděpodobně bylo mířeno bud na Bílý dům nebo na Kapitol. Jiné osudy pak zachycuje snímek World Trade Center.

Amerika se ten den probouzela do slunečného 11. září 2001. Probouzeli se i hasiči John a Will, kteří jen pár hodin po budíčku dostali rozkaz, aby šli zachraňovat lidi do Světového obchodního centra. Skutečný příběh dvou hasičů a také jejich rodin natočil v roce 2006 oscarový režisér Oliver Stone. 

A téma zajímá diváky i 20 let po tragických událostech. Streamovací služba Netflix proto představila nový dokument Zlomové okamžiky. V pětidílné minisérii diváci uvidí zrod Al-Káidy v 80. letech, ale i ráznou americkou reakci na domácí půdě i v zahraničí. 

Další dokumenty letos uvedly HBO a BBC, a šestidílný seriál s výpověďmi přeživších s názvem Ten den v Americe nabízí National Georgaphic. Jak připomíná hned první díl - Amerika ten den ráno měla úplně jiné starosti. Hlasatel rozhlasové stanice AP Network  v rádiu zmiňoval ještě ve zprávách v osm hodin například návrat basketbalisty Michaela Jordana do NBA, nebo návštěvu tehdejšího prezidenta Bushe v jedné místní škole, kde představil svůj návrh na vzdělávání.

Hraný film Jaká je cena života se pak zaměřil na skutečný příběh Advokáta, který se ocitá před téměř neřešitelným úkolem - musí určit, jak odškodnit rodiny, které po útocích z 11. září 2001 utrpěly nevyčíslitelné ztráty.

Poslechněte si celou reportáž o filmovém zpracování teroristických útoků 11. září 2001 v přiloženém audiu.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme