Od bosého kluka k továrníkovi. Adam Dvořák připravuje film o Tomáši Baťovi

Není těžké se nechat uhranout Tomášem Baťou. Říká to producent a střihač Adam Dvořák, který stojí za filmy jako Lidice, Příběh kmotra, Ten, kdo tě miloval, Martin a Venuše... Ve snímku s pracovním názvem Baťa chce ukázat skutečný příběh legendárního podnikatele.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baťa (pohlednice ze 30. let)

Baťa (pohlednice ze 30. let) | Foto: zdroj: Flickr, CC BY-SA 2.0, Sludge G

Film ukazuje především období mezi 1904 až 1924. Tehdy podle Dvořáka Baťova firma přestala být na hraně bankrotu ve srovnání s předchozími dvaceti lety.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem moderátora Vladimíra Kroce byl producent Adam Dvořák. Poslechněte si celý rozhovor nejenom o chystaném filmu Baťa

„Je tam nejvíce vidět proměna bosého kluka až k továrníkovi, který, když hrozil průšvih, tak přišel s něčím geniálním,“ přibližuje.

Na Baťovi obdivuje jeho tvrdost k sobě i ke svému okolí a také velkou míru vytrvalosti – mnoho lidí, na rozdíl od něj, plány rychle vzdávají.

„Na detailech film rozkvétá daleko zajímavěji.“

Adam Dvořák

Film s rozpočtem 85 milionů korun by se měl natáčet v druhé polovině příštího roku. A protože dnešní Zlín je zachovalý zhruba do roku 1934, tak budou muset k natáčení filmu vytvořit továrny, které už neexistují, stejně tak jako stroje. „Vše bude extrémně komplikované a drahé,“ říká.

Adam Dvořák by si přál, aby se film dostal i do mezinárodních distribucí, ačkoliv Baťa prý  není vyloženě „imagový brand“ – v dnešní době potřeba obout se není tak intenzivní, jako třeba oblékání.

Ve snímku nebudou chybět detaily i zajímavé perličky z historie. Třeba například to, že záruka na tehdy nakoupené věci byla maximálně tři dny, nebo že Baťa byl osm let největší daňový poplatník.

„Dnes se všichni chlubí tím, kolik ušetřili na daních, on to měl obráceně,“ přibližuje.

A jaké má být hlavní poselství filmu? Především ukázat, jak se Tomáši Baťovi podařilo z pouhé utopie vytvořit obrovský fenomén.

Vladimír Kroc, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme