Třetí filmová inkarnace Spider-mana je hrdina, kterého si teenageři zaslouží

Z filmu Spider-man: Homecoming | Foto: Falcon

Je to pták? Je to letadlo? Ne, není to špatný film. To jen z úvodní scény nové marvelovky není jasné, jestli sledujeme snímek o mladém pavoučím superhrdinovi, nebo takzvanou origin story Keatonova Birdmana. V průběhu Spider-man: Homecoming se ale naštěstí vše vyjasní. Sledujeme oboje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když se role oblíbeného komiksového hrdiny Spider-mana ujal v roce 2002 Tobey Maguire, bylo Tomu Hollandovi šest let. V té době malý Brit jistě ani nedoufal, že by si mladíka, který metá pavučinu a bojuje se zločinem v ultra těsných elasťácích, kdy zahrál. Proč by taky? Jedna filmová série právě vznikala a sklízela i docela úspěch.

Jenže jak se pomalu začala budovat značka studia Marvel a s ním i svět Avengerů, rostla i potřeba tvůrců zasadit do stále populárnějšího vesmíru i oblíbeného Spider-mana. Nakonec to stálo 13 let a jeden víceméně zbytečný reboot s Andrewem Garfieldem, než se pavoučí teenager mohl objevit v Captain America: Občanská válka.

Zahajující snímek Varů Pěkně blbě nehýří humorem. Cennější je jeho sociální tematika

Číst článek

Slovo teenager bylo v poslední větě použito schválně. V žádné jiné adaptaci totiž nebylo zřejmější, že je Peter Parker především dospívajícím klukem, který by místo zastavování nepravostí měl myslet na daleko všednější věci, jako jsou třeba domácí úkoly nebo dodělání střední školy. V předešlých filmech se také tolik neřešil skutečný věk herce v hlavní roli. Spider-man přitom v komiksu přišel ke svým schopnostem už v 15 letech.

Ve snímku s podtitulem Homecoming, který odkazuje mimo jiné na fakt, že se má Peter účastnit středoškolského plesu, je Spider-man celkem obyčejný středoškolák se zálibou v Hvězdných válkách, vlogování a jedné školní krásce, který se navíc čas od času stane objektem šikany.

Z filmu Spider-man: Homecoming | Foto: Falcon

Z logiky věci je Hollandův pubertální superhrdina součástí stejného narativu jako zbývající marvelovky. Jeho tvůrci si ale rozhodli s tématem chlapce dospívajícího v regulérního člena Avengerů ještě trochu pohrát. Peter tak věčně čeká na telefonát od Tonyho Starka (Robert Downey Jr.) s oficiální pozvánkou mezi superhrdiny, přičemž odmítá školní aktivity i pozvání přátel pod zástěrkou stáže ve Stark Industries.

Měsíce ale ubíhají a nejblíž, co se kdy dostane k Avengerům, je při hodinách, kdy si jeho třída pouští výuková videa od Kapitána Ameriky. Když pak Peter zjistí, že je jeho pavoučí oblek nastavený do modulu „Přídavná kolečka", rozhodne se postavit zlu na vlastní pěst. A tehdy potkává Vultura (Michael Keaton).

Z filmu Spider-man: Homecoming | Foto: Falcon

Spider-man: Homecoming má všechny potřebné kvality superhrdinského bijáku i teenagerovského dramatu. Přesně ví, kdy zatahat za komediální nebo emocionální nitku, nebojí se experimentovat se styly, a dokonce se i celkem úspěšně vyhýbá klišé, do kterých až skoro se šibalskou radostí mnohokrát vstoupí.

Spider-man: HOMECOMING

tragikomedie
USA, 2017, 133 min
Režie: Jon Watts
Hrají: Tom Holland, Marisa Tomei, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Zendaya

Hodnocení: 70 %

Hodně fanoušků se obávalo, aby nový Spider-man nebyl Iron Manem 4 v přestrojení, protože se postava Downeyho Jr. v upoutávkách tváří jako Peterův mentor. Naštěstí má ve filmu spíše větší cameo. Mnohem více prostoru naopak dostává padouch Vulture, který možná schválně připomíná Keatonovu roli ze stejnojmenného oscarového snímku.

Kombinací Peterovy typicky prořízlé pusy („Nemůžu se s vámi bít celou noc, mám ráno školu.") a marvelovského humoru se tak Spider-man: Homecoming řadí vedle Strážců galaxie a prvního Irona Mana k vůbec nejvtipnějším superhrdinský filmům.

Tím, že se na rozdíl od původní pavoučí trilogie odvrací od dramatu k zábavnému akčňáku, má velkou šanci bodovat v rámci letního promítání. Nahrává mu přitom skutečnost, že v nabídce stojí proti komediálním propadákům (viz Pobřežní hlídka či Holky na tahu).

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme