Ukrajinský režisér Nakonečnyj protestoval v Cannes. Na červený koberec přišel za zvuku sirén

Ukrajinský režisér Maksym Nakonečnyj využil k politickému protestu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes prezentaci svého filmu Butterfly Vision. Podle agentury DPA přišel filmař se svým týmem na premiéru snímku za zvuku sirén. Následně zúčastnění rozvinuli transparent s nápisem „Rusové zabíjejí Ukrajince. Pokládáte za pohoršlivé nebo nepříjemné hovořit o této genocidě?“. Samotný film si poté podle DPA vysloužil ovace vestoje.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský režisér Maksym Nakonečnyj využil protestu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes prezentaci svého filmu Butterfly Vision

Ukrajinský režisér Maksym Nakonečnyj využil protestu na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes prezentaci svého filmu Butterfly Vision | Foto: Sarah Meyssonnier | Zdroj: Reuters

Zúčastnění podle DPA před slavnostní premiérou drželi před svými hlavami průhledné tabule s nápisem Sensitive Content (Citlivý obsah), takže jejich tváře za nimi vypadaly jako cenzurované. „My jako ukrajinští umělci musíme vyjadřovat své postoje a pocity,“ uvedl filmový tým.

V Cannes se představí film s českou koprodukcí. Vypráví příběh ukrajinského válečného zajatce

Číst článek

„Každý den posloucháme čtyřikrát až pětkrát sirény, teď to začalo být součástí našeho všedního života,“ vysvětlili tvůrci filmu, který je na 75. ročníku festivalu jediným celovečerním soutěžním snímkem s českou účastí.

Film Butterfly Vision je Nakonečného celovečerní debut řešící témata týkající se války, lidskosti a naděje. Vznikl v koprodukci Ukrajiny, České republiky, Chorvatska a Švédska a dnes byl představen v rámci soutěžní sekce Un Certain Regard.

Podle DPA to bylo na letošním ročníku festivalu už potřetí, co se na červeném koberci odehrála politická akce. Před několika dny protestovala proti znásilňování obětí válek téměř nahá žena pomalovaná ukrajinskou vlajkou. O dva dny později skupina aktivistek rozvinula transparent upozorňující na vraždy žen. Kromě režiséra Nakonečného se do dnešního protestu zapojila ukrajinská představitelka hlavní role Rita Burkovská a ukrajinské producentky Darja Basselová a Jelizaveta Smitová.

Ukrainian director Maksym Nakonechnyi (C) and the crew of Ukrainian film 'Bachennya Metelyka (Butterfly Vision)' display a protest poster during the 75th annual Cannes Film Festival, in Cannes, France, 25 May 2022.
📸 epa/Guillaume Horcajuelo

#epaimages #epaphotos

01:20 – 26. 05. 2022

2 3

Následky války 

Butterfly Vision vypráví příběh osmadvacetileté ženy jménem Lilia, která se vrací domů k rodině a spolubojovníkům poté, co byla držená ve válečném zajetí v ukrajinské oblasti Donbas. Jako vojenská expertka byla zvyklá být stále ve střehu, později jako manželka v civilu netuší, jak žít dál.

Proslov Zelenského, návštěva Toma Cruise i české Sedmikrásky. Začal 75. ročník festivalu v Cannes

Číst článek

Potlačená bolest a trauma ze zajetí se jí zhmotňují ve snech, jako by jí něco uvnitř bránilo posunout se dál. Film má ukázat, že válka nekončí složením zbraní, řekl mimo jiné Nakonečnyj před premiérou. Po promítání sklidil snímek několikaminutové ovace vestoje. Někteří diváci drželi ukrajinské vlajky a zpívali ukrajinskou národní hymnu, napsala DPA.

Ukrajinského režiséra k natáčení inspiroval dokument z bojů právě v donbaské oblasti, který stříhal už v roce 2018. Tehdy ještě netušil, že po rozšíření rusko-ukrajinské války na celé území Ukrajiny bude témata Butterfly Vision řešit celý svět.

Film se natáčel v roce 2021, dokončený byl letos těsně před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu. Filmaři natáčeli na hranici s Donbasem, z bezpečnostních důvodů nemohli však proniknout příliš daleko. Rozbořená města a krátery po bombách vznikaly dodatečně jako vizuální efekty v českém postprodukčním studiu Magiclab.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme