Zemřel záporák hollywoodských akčních snímků, švédský herec Michael Nyqvist

Ve věku 56 let zemřel švédský herec Michael Nyqvist. Proslavila ho hlavně role novináře ve švédské adaptaci trilogie Milénium, natočené podle knižní předlohy spisovatele Stiega Larrsona. Tvůrci si Nyqvista cenili pro jeho charisma a schopnost věrně vyjádřit emoce svých postav. Herec podlehl rakovině plic.

Tento článek je více než rok starý.

Stockholm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský herec Michael Nyqvist

Švédský herec Michael Nyqvist | Zdroj: ČTK

Nyqvista ve Švédsku proslavila vedlejší role policisty Johna Bancka v detektivním seriálu o komisaři Beckovi.

Světový průlom mu ale přinesla až role novináře Michaela Blomkvista ve švédské adaptaci trilogie Milénium. Díky ní si ho všimli hollywoodští producenti, kteří ho obsadili například do filmů John Wick, nebo Mission Impossible: Ghost protocol.

Švédský herec Michael Nyqvist | Zdroj: Wikimedia Commons

Často hrál hlavně role záporných hrdinů. Před dvěma lety ztvárnil roli v německém dramatu Kolonie či americkém noirovém thrilleru Frank a Lola. Jeho posledním natočeným dílem, které bude mít premiéru posmrtně, je tragický příběh ruské ponorky Kursk.

„Michaelova radost a vášeň byly nakažlivé pro lidi, kteří ho znali a milovali. Měl nepopiratelné kouzlo a charisma a jeho lásku k umění vnímali všichni, kteří měli to potěšení s ním pracovat," uvedla rodina v prohlášení. Nyqvist byl ženatý a měl dvě děti.

Václav Jabůrek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme