Filmový Spartakus odešel. Ve věku 103 let zemřel hollywoodský herec Kirk Douglas

Ve věku 103 let zemřel americký herec, producent a režisér Kirk Douglas. Časopisu People to potvrdil jeho syn, rovněž herec, Michael Douglas. Ačkoli do první hollywoodské herecké ligy patřil Kirk Douglas zejména ve čtyřicátých až šedesátých letech minulého století, na filmovém plátně se objevoval ještě před několika lety.

Los Angeles (Aktualizováno: 10:21 6. 2. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve věku 103 let zemřel Kirk Douglas. Na fotografii z roku 2009 je se synem Michaelem

Ve věku 103 let zemřel Kirk Douglas. Na fotografii z roku 2009 je se synem Michaelem | Foto: Danny Moloshok | Zdroj: Reuters

„S obrovským zármutkem spolu se svými bratry oznamuji, že nás ve čtvrtek ve věku 103 let opustil Kirk Douglas,“ uvedl Michael Douglas.

„Kirk žil dobrý život a zanechal nám filmové dědictví, které přetrvá budoucí generace,“ dodal s tím, že je „hrdým“ synem svého otce. „Byl rovněž filantropem, který pomáhal ostatním.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 103 let zemřel hollywoodský herec Kirk Douglas. Jeho osudy připomněla Pavlína Nečásková

Na úmrtí hollywoodské legendy reagovala řada filmových tvůrců. „Kirk si udržel herecké charisma až do konce svého nádherného života a já jsem poctěn, že jsem mohl být malou částí jeho posledních 45 let,“ uvedl režisér Steven Spielberg a dodal: „Budou mi chybět jeho otcovské rady, jeho moudrost a odvaha.“

Herec Sylvester Stallone na sociální síti Instagram zveřejnil plakát ke slavnému filmu Šampion (1949), v němž Douglas ztvárnil roli boxera. „Poslední velikán z mých filmových hrdinů odešel do Věčné slávy. Skvělý umělec! Herce jeho druhu už nikdy neuvidíme!“ napsal k plakátu Stallone, hvězda série o boxerovi Rockym.

Na Douglase vzpomínají na sociálních sítích nejen slavné osobnosti ze světa filmu. „Byl talentovaným hercem, který opravdu miloval své řemeslo. A ještě více miloval svou rodinu. Ať odpočívá v pokoji,“ komentovala úmrtí bývalá světová tenisová jednička Billie Jean Kingová.

‚Nemáte už kam klesnout‘

Kirk Douglas se narodil jako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdamu ve státě New York do rodiny chudých židovských přistěhovalců z oblasti nynějšího Běloruska.

Se svými šesti sestrami pak vyrůstal ve velmi skromných poměrech. A na život v chudobě později také vzpomínal: 

„Byli jsme velmi chudí, vždycky jsem proto svým synům říkal, že mám na rozdíl od nich velkou výhodu, když žijete na úplném dně, nemáte už kam klesnout, můžete jenom stoupat. Ale kdyby byl můj otec slavný herec, nevím, co bych dělal, hrál bych třeba vodní pólo?“

Od mládí se věnoval divadlu, boxu a řecko-římskému zápasu. Absolvoval také hereckou průpravu na Americké akademii dramatických umění v New Yorku a v roce 1941 se objevil poprvé na Broadwayi. A ještě než se stal hollywoodským idolem, odsloužil pár let u námořnictva v Tichomoří.

‚Americká pohádka‘

U filmu debutoval v roce 1946. Douglas na sebe výrazně upozornil v roce 1949 hlavní rolí boxera v dramatu Šampion, za niž byl poprvé nominován na Oscara. Další dvě nominace na tuto cenu mu vynesly role ve filmech Město iluzí (1952) a Žízeň po životě (1956). Prestižní ceny se však dočkal až v roce 1995 za celoživotní dílo.

Díky svým ostrým rysům a pronikavému pohledu hrál Kirk Douglas mnohdy kontroverzní postavy a padouchy. Jednou z nejslavnějších Douglasových rolí je ale vůdce vzbouřených otroků Spartakus ve slavném stejnojmenném snímku z roku 1960.

Kirk Douglas získal za celý život řadu cen, asi nejvýznamnější je ale ta, kterou převzal z rukou Jimmyho Cartera. Prezidentská medaile svobody je nejvyšším civilním vyznamenáním, kterého lze ve Spojených státech dosáhnout.

„Víte, můj příběh je tak typický, prožívá ho tolik lidí – jste dítě imigrantů, dřete na sobě, snažíte se dostat na herecké školy. Měl jsem velké štěstí, že jsem mohl dělat práci, jakou jsem si doopravdy přál. Je to taková klasická americká pohádka,“ vzpomínal Kirk Douglas.

Herec byl dvakrát ženatý. Všichni jeho čtyři synové se uchytili ve filmovém průmyslu. Michael Douglas pak tvoří s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentní hollywoodský pár.

Kirk Douglas s jednou ze svých žen Annou v roce 1963 | Zdroj: Reuters

Zemřel hollywoodský herec Kirk Douglas | Foto: Chris Helgren | Zdroj: Reuters

pan, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme