Americký prezident je i postavou mnoha filmů a seriálů. V katastrofických scénářích se drží reality

Prezident Spojených států amerických obvykle pronáší řadu proslovů - některé čistě politické a jiné zase takové, aby národ uklidnil, povzbudil. Známe to i z mnoha seriálů a filmů, kdy stojí před davem lidí tváří v tvář a mluví do mikrofonu. Často v situacích, do nichž se reálná hlava státu ještě nikdy nedostala.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Postava amerického prezidenta se objevuje i v mnoha katastrofických filmech (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Stane se něco, co nikdo nečeká. Teroristé ovládnou Kapitol, ve kterém hlava spojených států vystupuje s každoročním a velmi sledovaným Projevem o stavu unie. Nikdo z nejvyšších politických představitelů nepřežije - tedy kromě jednoho zvoleného záložníka, který je ukrytý na tajném místě. Člen nižšího kabinetu se okamžitě stává prezidentem. Je tak hlavní zápletka seriálu Prezident v pořadí pravdivá?

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký prezident je i postavou mnoha seriálů a filmů. Poslechněte si reportáž Jiřího Štefla

„Ano, je to pravda. Pravidlo určit záložního prezidenta během důležitých události, jako je třeba Projev o stavu unie nebo inaugurace, existuje. Vzniklo během studené války, kdy se USA bály sovětského jaderného útoku z ponorek umístěných v Atlantském oceánu,“ odpovídá spolupracovnice Českého rozhlasu v USA Julie Urbišová.

Ani nový seriálový prezident Tom Kirkman to nemá jednoduché. Musí se vypořádat například s tím, že někteří Američané nevěří v to, že by politik, který nebyl zvolený ve volbách měl vést zemi s 300 miliony obyvatel. I on je pak terčem útoku a skončí v nemocnici. Kdo ho v takovém případě může zastupovat?

„Jako první je viceprezident. Pokud by se stalo něco i jemu, přichází na řadu předseda Sněmovny reprezentantů a poté je to druhá nejdůležitější funkce v Senátu, tzv. president pro tempore. Následují jednotliví členové kabinetu, od ministra zahraničí po ministra obrany,“ uvedla Urbišová.

Příprava projevů

Americký prezident se objevuje i v mnoha katastrofických filmech. Ve snímku 2012 v Oválné pracovně zasedl Danny Glover. A svého filmového prezidenta měl i Den nezávislosti - toho si zahrál Bill Pullman.

Jejich řeč před národem připravili scénáristé tak, aby působila velmi spontánně a zároveň přesvědčivě. A své v uvozovkách „scénáristy“ má i hlava státu v reálném světě.

„Projev prezidentovi připravuje jeho autor projevů. Někteří prezidenti jich měli i víc. Záměr textu vychází z akcentu na konkrétní témata, jak se na něm prezident shodne se svými poradci či členy administrativy,“ vysvětluje bývalý zpravodaj české televize v USA Matin Řezníček.

Ze prezidentem USA tedy stojí celý tým spolupracovníků, který nepřipravuje jenom projevy. Velmi pečlivě sleduje i světová média a sociální sítě a snaží se pak na tiskových konferencích v Bílém domě na ně reagovat.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme