Úsměvy smutných mužů jako film. S alkoholem budou bojovat Švehlík i Dušek

Beznaděj protialkoholní léčebny, příběhy lidí se závislostí, drsné i humorné příběhy. Taková jsou hlavní témata knížky Úsměvy smutných mužů od spisovatele Josefa Formánka. Režisér Dan Svátek se rozhodl podle Formánkova osobního příběhu natočit film. Obsadil do něj například Jaroslava Duška nebo Davida Švehlíka. Točit se začne za necelé dva týdny.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci David Švehlík (vpravo) a Jaroslav Dušek

Herci David Švehlík (vpravo) a Jaroslav Dušek | Foto: Viktorie Lörinczová

Kruté i komické příběhy z protialkoholní léčebny vydal před třemi lety spisovatel Josef Formánek. A jeho Úsměvy smutných mužů vyšly i jako audiokniha. Pro svůj nový film si námět knihy vybral režisér Dan Svátek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úsměvy smutných mužů jako film. S alkoholem budou bojovat Švehlík i Dušek. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Svátková

„Kniha Úsměvy smutných mužů, u které jsem byl od začátku, mě zaujala, protože je velmi autentická. Josef si tu závislost na alkoholu prožil a vypořádal se s ní. Zaujalo mě to už od rukopisu, kdy mi to dával číst. Říkal jsem si, že je to krásně filmové, tak pojďme do toho. Trvalo to 2,5 roku a jsme těsně před natáčením,“ říká pro Radiožurnál Svátek.

Do hlavních rolí obsadil režisér známé tváře českého filmu. V připravovaném snímku si tak zahrají mimo jiné Jaroslav Dušek, Jaroslav Plesl nebo Simona Babčáková.

„Mám pocit, že se nám podařilo obsadit lidi, kteří mají s alkoholem zkušenost. Někdy i velmi zlou a osobní. Myslím, že se to na nich ve filmu projeví. Lidé, kteří tím prošli, to mají ve tváři a očích. Hlavně ale ví, co hrají a o čem hrají. Když si tím prošli, tak to vytáhnou ze vzpomínek a zopakují jen to, čím si prošli,“ vysvětluje Svátek.

Dušek část Formánkova příběhu prožil

Podle herce Jaroslava Duška nebylo rozhodování o tom, jestli roli vezme, nijak těžké. Se spisovatelem Formánkem část příběhu Úsměvů smutných mužů prožíval.

Herec Jaroslav Dušek (vlevo) a režisér Dan Svátek | Foto: Viktorie Lörinczová

„Když byl Pepík ve velké krizi, o které psal v poslední knize, tak jsme si několikrát telefonovali, psali si SMSky a byl jsem ho i navštívit doma. Bylo to opravdu silné setkání. Když mi Dan Svátek psal, jestli bych v tom filmu hrál, tak jsem byla na půl rozhodnutý předem. Role, kterou mám pak zrovna hrát, je v něčem lákavá,“ dodává pro Radiožurnál Dušek.

Představitel hlavní role David Švehlík dostal ve své roli ještě jednu výzvu. Jeho postava se snaží zbavit závislosti na alkoholu mimo jiné běháním maratonů. Vymění tak jednu závislost za jinou.

Herec David Švehlík | Foto: Viktorie Lörinczová

„Závislost na alkoholu je velmi silné téma. A běh je také silné téma, i když ne tak zásadní. Mnohem víc jde o to, co dotyčného vede k tomu, že začne řešit svůj život nebo určité situace tím, že začne hodně pít,“ přibližuje Švehlík.

Režisér Svátek začne nový film natáčet 25. srpna, skončí v polovině září. Film Úsměvy smutných mužů by měl být podle plánů hotový na jaře příštího roku.

Herci David Švehlík (vlevo) a Jaroslav Dušek (vpravo) s režisérem Danem Svátkem | Foto: Viktorie Lörinczová

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme