Snažila jsem se ukázat lidskost a emoce, říká režisérka Andert o svém dokumentu V Mosulu

Režisérka Jana Andert strávila několik měsíců s kamerou mezi iráckými vojáky, kteří dobývali město Mosul tehdy ovládané Islámským státem. Výsledkem je válečný dokument V Mosulu. „K válce se mi podařilo dostat velmi blízko a natočit tak unikátní materiál,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu dokumentaristka.

Tento článek je více než rok starý.

Dvacet minut Radiožurnálu Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016

Slovenští zdravotníci Matěj Karlák a Oliver Valentovič pomáhají lidem v Iráku - irácký Mosul, listopad 2016 | Foto: Jorge Calzadilla

Česká režisérka Jana Andert chtěla být od začátku v irácké speciální antiteroristické jednotce Golden Division. Její členové totiž mají nejlepší trénink, což bylo důležité i pro její bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s režisérkou Janou Andert o tom, jak natáčela válečný dokument V Mosulu, který soutěží na karlovarském festivalu.

Začátky ale nebyly jednoduché, jak říká Janu Pokornému. V irácké armádě nejsou ženy, a musela si tak zvykat na to, jak se mezi vojáky chovat a pohybovat.

„Film ukazuje realitu války, různé situace týkající se civilistů, vojáků i bojů, ukazuje bez filtru a syrově, jak tam dny probíhaly,“ popisuje pro Radiožurnál s tím, že se snažila poukázat na lidskost a emoce ve válce, ať už jde o vojáky, nebo civilisty.

V jedné scéně například natáčí vojáka, jak střílí, a hned v další, jak říká svému otci, že by se chtěl oženit.

Opravdový scénář se ale podle ní ve válce udělat nedá. Člověk neví, co se stane za pět minut.

V bitvě o Mosul trpělo především civilní obyvatelstvo. Ztráty podle ní byly obrovské, takzvaný Islámský stát je používal jako živé štíty, a když se snažili prchat, tak do nich radikálové stříleli. Lidé neměli jídlo, vodu, děti byly zraněné.

„Je důležité, abychom viděli i tuto stránku války. A je to ta nejhorší,“ uzavírá.

Česká dokumentaristka Jana Andert | Zdroj: Archiv Jany Andert

Jan Moláček, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme