Přerod z dramatika ve vůdčí osobnost revoluce. Vzniká film o disidentských letech Václava Havla

Viktor Dvořák při natáčení filmu o Václavu Havlovi | Zdroj: Bontonfilm

Minulý týden začalo natáčení filmu o disidentských letech dramatika a pozdějšího prezidenta Václava Havla. První klapka padla symbolicky v předvečer připomínky invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, kdy příběh začíná. Točit se bude s přestávkami do konce října, některé záběry vzniknou ještě kolem 17. listopadu. Oznámila to distribuční společnost Bontonfilm. Film s pracovním názvem Havel točí Slávek Horák. Premiéra je v plánu na léto 2020.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film je inspirovaný Havlovým disidentským obdobím mezi roky 1968 a 1989. Hlavní hrdina, kterého ztvární herec Viktor Dvořák, projde vývojem z úspěšného dramatika 60. let přes bojovníka za lidská práva v 70. letech až po vůdčí osobnost sametové revoluce roku 1989.

Filmový fond podpořil 15 miliony snímek o bratrech Mašínových. Celkem fond peníze poslal 8 projektům

Číst článek

Snaží se přitom zachytit především život, vztahy a povahu hlavních postav. Dějiny jsou podle režiséra až ve druhém plánu. Natáčení začalo scénami divadelní premiéry a následného večírku, kde se začnou vyjevovat charaktery hlavních postav.

„Je to drama, ale je tam tolik vtipných a absurdních situací, že se to drama často prolíná s komedií, a vzniká tak kombinace komedie a dramatu, můj nejoblíbenější žánr, označovaný jako dramedie. Do silného osobního příběhu drama i smích patří,“ uvedl režisér.

V roli Havlovy manželky Olgy se objeví Anna Geislerová, postavu „Lanďáka“, tedy herce Pavla Landovského, hraje Martin Hofmann.

Martin Hofmann a Viktor Dvořák při natáčení filmu o Václavu Havlovi | Zdroj: Bontonfilm

Kombinace zdrženlivého gentlemana Viktora a hlučného bouřliváka Martina Hofmanna funguje skvěle, jejich konflikty nás baví už při natáčení,“ zmínil Horák. V dalších rolích hrají Stanislav Majer, Bára Seidlová, Jiří Bartoška, Jenovéfa Boková a Adrian Jastraban.

Scénář k filmu vznikal tři roky, řada dramatických momentů vychází ze skutečných situací a faktů. Některé postavy a děj už ale vznikly v autorské licenci. Autorem scénáře je Horák společně s Rudolfem Suchánkem, který mu pomáhal i při jeho úspěšném debutu Domácí péče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme