Úspěch českého filmu. Marhoulovo Nabarvené ptáče bude v Benátkách bojovat o Zlatého lva

Režisér a scenárista Václav Marhoul slaví se svým novým filmem Nabarvené ptáče první úspěchy. Na přelomu srpna a září bude v hlavní soutěži bojovat o hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. V Itálii si snímek odbyde světovou premiéru, čeští diváci ho budou moci vidět od 11. září.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:50 25. 7. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Přiznávám, že jsem v to nevěřil. Naděje, že by to mohlo vyjít, že by se Nabarvené ptáče dostalo právě do Benátek, tedy na jeden ze tří vůbec nejprestižnějších filmových festivalů na světě, mně přišla až pošetilá,“ řekl o účasti na festivalu Marhoul.

Režisér v Americe nesmí ani do střižny, popisuje Václav Marhoul zkušenost z natáčení Nabarveného ptáčete

Číst článek

Marhoulovo drama vzniklo v koprodukci Česka, Slovenska a Ukrajiny. Film, který je adaptací stejnojmenného románu amerického spisovatele polskožidovského původu Jerzyho Kosińského, vypráví o strastech malého chlapce během druhé světové války. 

Hoch je po úmrtí tety nucen sám putovat východní Evropou, kde čelí nepřátelskému světu, předsudkům a boji o přežití. Hlavní roli v černobílém snímku ztvární Petr Kotlár. Ve filmu se objeví také švédský herec Stellan Skarsgård, známý z hollywoodských snímků Dobrý Will Hunting, Mamma Mia! nebo úspěšného seriálu Černobyl. Z českých herců se na plátně ukáže například Jitka Čvančarová.

Snímek se v září představí i na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. Točil se na Slovensku a na Ukrajině. Scénář vznikal tři roky ve spolupráci s osmi dramaturgy a měl 17 verzí.

„Román Nabarvené ptáče mě svého času, stejně jako milióny čtenářů po celém světě, zasáhl natolik, že jsem se v polovině roku 2008, po dokončení celovečerního filmu Tobruk, rozhodl vyvinout veškeré své úsilí a um na to, abych získal filmová práva právě k tomuto dílu. To se nakonec podařilo,“ vzpomínal už dříve Marhoul. Peníze na film podle svých slov sháněl přes čtyři roky. Rozpočet filmu je 166 milionů korun.

České úspěchy

Na nejstarším filmovém festivalu na světě v Benátkách se v soutěžní sekci představí krátký animovaný snímek Sh_t Happens. Film režisérské dvojice z FAMU Michaely Mihályi a Davida Štumpfa soutěží v sekci Orizzonti. Český film se do této sekce dostal poprvé v historii. Celý festival zahájí digitálně restaurovaná verze Extase od Gustava Machatého z třicátých let 20. století.

,Mezi hrůzou a nevinností.‘ Režisér Marhoul zveřejnil ukázku z chystaného snímku Nabarvené ptáče

Číst článek

„Naši mladí filmaři nepostrádají potřebnou dávku talentu, účast jejich filmů na prestižních mezinárodních festivalech je tak příslibem do budoucnosti,“ řekla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Třináctiminutový animovaný snímek Sh_t Happens podpořil Státní fond kinematografie v roce 2017 ve výzvě na výrobu animovaného filmu částkou 570 tisíc korun.

Zatím posledním českým filmem v hlavní soutěži v Benátkách byl v roce 1994 film Jiřího Menzla Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Nezískal sice žádnou z hlavních cen, odvezl si nicméně zlatou medaili předsedy italského Senátu.

V hlavní soutěži slavného benátského festivalu se představí rovněž vesmírné drama Ad Astra režiséra Jamese Graye v hlavní roli s Bradem Pittem. Soutěžit bude také snímek The Laundromat režiséra Stevena Soderbergha, ve kterém hrají mimo jiné Meryl Streepová, Gary Oldman a Antonio Banderas, a rovněž film Marriage Story režiséra Noaha Baumbacha v hlavní roli se Scarlett Johanssonovou a Adamem Driverem.

Hlavní cenu Zlatého lva na loňském 75. ročníku benátského festivalu získalo drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna.

Trailer snímku Nabarvené ptáče:

miz, kro, gak, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme