10 filmů a seriálů zesnulého Vorlíčka. Natočil slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo Arabelu

Tři oříšky pro Popelku, Dívka na koštěti, Arabela či Létající Čestmír. Režisérem všech těchto slavných pohádek je Václav Vorlíček, který v úterý večer ve věku 88 let zemřel. Připomeňte si jeho známé filmy a seriály, které oslovily několik generací u nás i ve světě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři oříšky pro Popelku

Tři oříšky pro Popelku | Zdroj: ČTK

1. Kdo chce zabít Jessii? (1966)

Touto parodií na komiksy zahájil režisér Václav Vorlíček dlouholetou spolupráci se scenáristou Milošem Macourkem. Komedie s kresbami Káji Saudka a sexy kráskou Olgou Schoberovou získala ceny na festivalech v Terstu a Locarnu. Měla mít dokonce i americkou verzi, natáčení ale zabránila okupace Československa v srpnu 1968.

2. Pane, vy jste vdova! (1970)

Bláznivá komedie založená na nápadu, jehož zrod popsal Vorlíček takto: „Když jsme se s Macourkem dozvěděli, že doktor Barnard poprvé transplantoval srdce, hned jsme si řekli, že půjdeme ještě dál a transplantujeme mozek.“ K transplantaci srdce došlo v prosinci 1967 v jihoafrickém Kapském Městě.

3. Dívka na koštěti (1971)

Komedie vypráví o mladé čarodějnici Saxaně v podání Petry Černocké, která dala přednost životu mezi lidmi před výsadami nadpřirozených bytostí. V roce 2011 natočil Vorlíček pokračování s názvem Saxana a lexikon kouzel.

4. Tři oříšky pro Popelku (1973)

Jedna z nejreprízovanějších vánočních pohádek se stala fenoménem, a to nejen v Česku. Je oblíbená i v Německu, Norsku a dalších zemích. Na německém zámku Moritzburg se od roku 2009 o tomto pohádkovém filmu každoročně koná výstava.

5. Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974)

Další komedie, konfrontující svět pohádek a svět lidí, obsahuje řadu na svou dobu pokrokových triků, které Vorlíček s Macourkem vytvářeli takzvaně na koleně. Například scénu, v níž Miloš Kopecký vyráží na sraz vodníků odtokovou rourou umyvadla nebo tu s hlavou Jana Hrušínského na nočním stolku v Dívce na koštěti, kterou natočili pomocí zrcadel.

6. Což takhle dát si špenát (1977)

Hrdiny další sci-fi komedie, plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení, jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška v podání Jiřího Sováka a Vladimíra Menšíka. Titulní píseň s textem F. R. Čecha zpívá Jiří Schelinger. Iva Janžurová si zahrála ve filmu dvojroli - manželku Františka Lišky jménem Libušě i jeho dceru Marcelku.

7. Princ a Večernice (1978)

Další filmová pohádka, scénář napsal Jiří Brdečka na motivy pohádky Boženy Němcové O Měsíčníku, Slunečníku a Větrníku. Zlého čaroděje Mrakomora si tu zahrál Radoslav Brzobohatý a Večernici Libuše Šafránková.

8. Arabela (1980)

Pohádkový seriál založený na rozdílech mezi skutečným a pohádkovým světem, ve kterém se objevila plejáda českých filmových hvězd. V roce 1993 následovalo pokračování Arabela se vrací aneb Rumburek králem Říše pohádek.

9. Létající Čestmír (1983)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech, který vznikal ve spolupráci Československa a Západního Německa.

10. Jezerní královna (1998)

Ponurá pohádka, na které Václav Vorlíček opět spolupracoval s Milošem Macourkem, vychází z motivů Čajkovského Labutího jezera. Jezerní královna, kterou si zahrála Ivana Chýlková, unesla sedm princezen, jež zaklela do labutí. Pomýšlí totiž na svatbu s princem Viktorem. Drží je pod zámkem stejně jako děti, které pro ni musejí každou noc sbírat perly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme