Sedm zajímavostí o pohádce Tři oříšky pro Popelku, které jste nevěděli

Nejslavnější a velmi často reprízovaná pohádka nedávno zesnulého režiséra Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku je bezesporu pohádkovým klenotem a fenoménem. Premiéru měla v listopadu 1973. Přečtěte si, co jste o natáčení snímku dost možná vůbec netušili.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček ve filmu Tři oříšky pro Popelku | Zdroj: Barrandov Studio

1. Popelku měla hrát Jana Preissová

Václav Vorlíček si původně pro hlavní dívčí roli vyhlédl herečku Janu Preissovou. Ta by ale v době natáčení byla v pokročilém stadiu těhotenství, a tak se režisér musel ohlédnout jinde. Vzpomněl si na mladou dívku, která tehdy hrála Barunku v Babičce, devatenáctiletou začínající herečku Libušku Šafránkovou.

10 filmů a seriálů zesnulého Vorlíčka. Natočil slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku nebo Arabelu

Číst článek

Ta měla u Vorlíčka velké plus, protože uměla jezdit na koních i bez sedla, a tak byla na hlavní dívčí roli skvělou adeptkou. Téměř všechny scény, kdy se Popelka proháněla na Juráškovi zimní krajinou, hrála sama Libuše Šafránková, kaskadérka herečku zastoupila jen při scéně, kdy v lese na koni přeskakuje strom.

2. Umělý sníh páchnul. Byl z rybích kostí

Kvůli nedostatku sněhu u královského zámku – natáčelo se v Německu, v Moritzburgu – kam v pohádce přijede Libuše Šafránková jako Popelka na ples, si štáby poradily tak, že na místo nechaly přivézt sníh umělý – z rozemletých kostí z rybí konzervárny. Nutno podotknout, že herci i po několika desítkách let od natáčení vzpomínají na to, jak silně sníh z rybích kostí zapáchal.

3. Opilý Vladimír Menšík

Všimněte si, že v závěrečné scéně, kdy lidé na dvoře hospodářství hlasitým „Ať žije Popelka a bude svatba, hurá“ oslavují dívku a prince jako pár, jediný Vladimír Menšík alias Vincek nevyhodí radostně pokrývku hlavy do vzduchu, ale s nepřítomným výrazem hledí kamsi za kameru. Proč, ptáte se? Večer před natáčením si údajně s Vítězslavem Jandákem užili mejdan a ještě den poté se „zotavoval“ z předešlé noci.

V Norsku druhou Popelku nenajdete, říkal v prosinci 2017 v rozhovoru režisér Václav Vorlíček

Číst článek

4. Trávníčka museli předabovat

Na konkurz role prince se přihlásily stovky herců, tehdy třiadvacetiletý Pavel Trávníček údajně vyhrál i proto, že svým vzhledem připomínal Alaina Delona. Režisérovi Vorlíčkovi se ale nezdál hercův moravský přízvuk, a tak nechal prince předabovat Petrem Svojtkou.

5. Jurášek nebyl jen jeden

Popelčin kůň Jurášek ve skutečnosti nebyl jeden. Filmaři museli pro natáčení vybrat hned trojici koní. Protože v roce 1973 se kvůli epidemii slintavky a kulhavky nemohla zvířata převážet přes hranice, potřebovali mít jednoho koně v Německu, další dva byli u nás.

6. Popelka je světová

Pohádku Tři oříšky pro Popelku si zamilovali nejenom v sousedním Německu, ale třeba i v severských zemích – jako například v Norsku, dále také třeba v Rakousku, ale i ve Španělsku, ve Spojených arabských emirátech nebo na Filipínách.

Princ tančí s tajemnou kráskou ve scéně z pohádky Tři oříšky pro Popelku – výstava na zámku Moritzburg v Sasku | Foto: Jan Rosenauer

7. Filmovat se původně mělo v létě

Původně se měla pohádka natáčet už v roce 1972, státní aparát ale filmařům záměr stopnul. Další plán bylo natáčet až v létě 1973, ale režisér Vorlíček si byl vědomý i toho, že Libuše Šafránková může už za půl roku vypadat jinak. Vzhledem k tomu, že v původním záměrem bylo natáčet pohádku v teplých měsících, ušili kostyméři hercům oblečení z lehčích materiálů.

Natáčení tak bylo poměrně náročné. Třeba při závěrečné scéně, kdy jede Popelka nad ránem na statku za princem jen ve slabých šatech – během filmování se prý teploty pohybovaly kolem minus 20 stupňů Celsia.

Text vznikl pro web stanice Český rozhlas Liberec.

Jaroslava Mannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme