Zemřel režisér Juraj Jakubisko. Mezi jeho nejznámější díla patří Tisícročná včela nebo Bathory

Ve věku 84 let zemřel slovenský režisér Juraj Jakubisko. Slovenské stanici RTVS to potvrdila jeho dcera Janette Jakubisková. Jakubisko patřil k nejznámějším slovenským tvůrcům a přezdívalo se mu „Fellini východu“. Za svou kariéru natočil několik desítek hraných i dokumentárních filmů. K jeho nejznámějším dílům patří Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná zpráva o konci světa či velkofilm Bathory.

Tento článek je více než rok starý.

Bratislava/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb Mekyho Žbirky. Juraj Jakubisko.

Slovenský režisér Juraj Jakubisko | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle prohlášení dcery pro stanici RTVS Jakubisko zemřel v pátek pozdě večer v Praze, kde dlouhodobě žil.

Se svým prvním celovečerním filmem Kristove roky debutovala absolvent pražské FAMU v roce 1967. Filmy Zbehovia a pútnici, Vtáčkovia, siroty a blázni a Do videnia v pekle, priatelia, plné poezie, metafor a symbolů, jimiž se vracel do rodné východoslovenské krajiny a k tamějším lidem, normalizátoři v komunistickém Československu zakázali.

Jakubisko, jenž chtěl být původně výtvarníkem a kameramanem, pak mohl točit jen dokumenty. Na plátna kin se vrátil až v roce 1979 filmem Postav dom, zasaď strom, o rok později natočil slavný třídílný televizní film Nevěra po slovensky.

V 90. letech natočil snímky Lepší je být bohatý a zdravý než chudý a nemocný a Nejasná zpráva o konci světa, který byl promítán na více než 60 festivalech světa a získal čtyři České lvy, poté kritikou nepříliš dobře přijeté Post coitum (s Frankem Nerem).

Kluci, holky, domácí násilí a touha hrát hokej. Děti Nagana ukazují dospívání v devadesátkách

Číst článek

Zpracování legendy o čachtické paní Bathory, které se s rozpočtem asi 350 milionů korun zařadilo k nejnákladnějším filmům v Česku i ve střední Evropě, vyneslo Jakubiskovi Českého lva za nejlepší výtvarný počin, snímek se stal divácky nejúspěšnějším filmem roku 2008.

Jakubisko si za pět desítek let trvající kariéru vysloužil řadu ocenění – titul nejlepší slovenský režisér 20. století či Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii. Zajímavou stopu také zanechal ve výtvarném umění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme