Vesničko má středisková. Obec na Benešovsku vztyčila symbol ze slavného filmu

Možná si vybavíte dvě postavy - jednu malou a silnější, druhou vysokou a hubenou, jak každé ráno mizí za branou zemědělského družstva. Jednu ze scének filmu Vesničko má středisková si teď můžete sami vyzkoušet. Do Křečovic, kde se tento trhák natáčel, se totiž po letech slavná brána vrátila. Podle obce už láká zvědavce.

Tento článek je více než rok starý.

Křečovice (Benešovsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Známá brána z filmu Vesničko má středisková už je zpátky na svém místě. Oproti originálu se liší jen v jednom detailu. Je o trochu vyšší.

Známá brána z filmu Vesničko má středisková už je zpátky na svém místě. Oproti originálu se liší jen v jednom detailu. Je o trochu vyšší. | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

Kdo do Křečovic přijede, bránu ze známého filmu Vesničko má středisková rozhodně nepřehlédne. Měří přes pět metrů a je dominantou zemědělského družstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vesnici Křečovice obnovili místní bránu ze slavného filmu. Více si poslechněte v reportáži Věry Hájkové.

Krátce po roce 1989 došlo k jejímu zničení. Místní ale začali uvažovat o její obnově už před deseti lety. „Najednou byl ohlas. Tak jsme před rokem dali plánek pánovi, jehož dům ve filmu také figuroval. A ten pán je tak fajnový a dobrý, že to udělal. Vypadá, jako by byla originální," vysvětluje Českému rozhlasu Střední Čechy vedoucí družstva Jan Kryštofík.

Místní obnovení brány vítají. Setkali se ale také s negativními reakcemi. „Kvůli té červené hvězdě. Ale myslím si, že ty doby už jsou pryč a že bych to spíš takto nevnímal. Ti lidi to asi nepochopili," říká starosta obce Robert Nečas (nezávislý) a připomíná, že si ji přijel prohlédnout i režisér filmu Jiří Menzel.

Plány na obnovu známé brány z filmu Vesničko má středisková | Foto: Věra Hájková

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme