Broumovský boj o šelmy i krajinu. Dokument Vlci na hranicích pozoruje spor místních farmářů a ochránců

Vlci se po dvou set padesáti letech vrací opět do Česka. Jedni jejich návrat do volné přírody vítají, druzí z nich mají strach a bojí se o svá ovčí stáda. Jak lidé na příchod vlka reagují, zachytili tvůrci nového dokumentárního filmu s názvem Vlci na hranicích. Doslova výt s vlky se vydali na Broumovsko u polských hranic.

Broumov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolupracovník Hnutí Duha Jan Koranda chodí po Broumovském lese v zelené bundě a červené čepici a u toho vyje. „A pak se chvilku čeká, jestli se vlci ozvou,“ vysvětluje. Podle této techniky se dá spočítat počet vlků ve smečce, a aby o nich měli lepší přehled, připínají například na stromy u pěšin malý fotoaparát s maskováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije vlkům na Broumovsku?

„Přivážu takhle popruh kolem kmenu s tím nástavcem a cvaknu si do toho fotopast. Zkusím, jak fotí a nastavím si tam čas a datum,“ popisuje. „Potom zapózuju před fotopastí, abych vyzkoušel, jak fotí. Podívám se na SD kartu, jak to zabírá, a nechám ji tady, ať fotí vlky,“ říká.

Největší problém s chráněnými vlky mají farmáři. Šelmy totiž někdy zabíjí více ovcí, než jsou schopny sežrat. „Myslím, že každého predátora lov baví. Má v sobě takový pud, aby přežil. Samozřejmě je trochu zarážející, že když vlci napadnou stádo ovcí, tak jich zabijí třeba deset, potrhají je a sežerou jenom půlku z jedné. Takhle se ale chovají i další predátoři,“ přibližuje.

„V Broumově divočina v životě nebude, i kdybych měl za to položit život. A že jsem magor, to víš dávno,“ říká v dokumentárním filmu jeden z broumovských farmářů. Ovčí stáda před vlky chrání vysokým plotem.

Vlci v Česku: farmáři u Broumova dostávají milionové odškodné, na Šumavě nestřílejí jelení zvěř

Číst článek

‚Pohled z lesa na vesnici‘

„Na začátku jsme se snažili být maximálně objektivní a dát prostor oběma stranám a sledovat konflikt, který tam vzniká. A ten není jen verbální a plný emocí. Neskrývá se jen v tom, jaký je jejich postoj k vlkům, ale i v tom, jak přistupují ke krajině, která je kolem nich,“ mapuje konflikt farmářů s ochranáři ve svém filmu režisér Martin Páv.

Film stojí podle Páva hlavně na zachycení proměn broumovské krajiny. „Lidskou přítomnost hodně oddělujeme od krajiny. Často používáme pohled z lesa na lidská obydlí, na vesnici. Snažíme se neustále docílit pohledu přírody na svět lidí,“ popisuje.

K dokončení snímku ale chyběly finance, vyzvali proto lidi v online sbírce, aby se na ně složili. A to se povedlo. Dokument Vlci na hranicích chtějí tvůrci dokončit na jaře příštího roku.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme