Vlivný hollywoodský producent Weinstein je bez práce. Jeho vlastní studio ho vyhodilo

Jeden z nejvlivnějších filmových producentů Harvey Weinstein byl kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování vyhozen ze své produkční společnosti. Tu Weinstein nejenže zakládal spolu s bratrem, ale dokonce nese jeho jméno The Weinstein Company.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový producent Harvey Weinstein

Filmový producent Harvey Weinstein | Zdroj: Reuters

„Ve světle nových informací o nevhodném chování Harveyho Weinsteina, které se objevily v minulých dnech, se ředitelé The Weinstein Company rozhodli, že jeho působení ve společnosti končí, a to s okamžitou platností,“ uvádí se v prohlášení řídicího orgánu společnosti, jehož členem je i Weinsteinův bratr Robert.

Hollywoodský magnát Weinstein čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. 'Dospíval jsem v 60. letech,' hájí se

Číst článek

Weinstein čelí obvinění ze sexuálního obtěžování žen. Podle článku deníku The New York Times 65letý Weinstein uzavřel kvůli sexuálnímu obtěžování mimosoudní dohodu o odškodnění s nejméně osmi ženami.

Harvey Weinstein dlouhodobě patří mezi nejdůležitější lidi hollywoodského zákulisí. Společnost The Weinstein Company se zaměřovala především na menší umělecké produkce. Filmy, na kterých se Weinstein často podílel jako výkonný producent, tak sice netrhaly kasovní rekordy, ale často byly úspěšné na předávání cen.

Weinstein je znám jako výrazný hráč v zákulisí, který kvůli masivní kampani soškám protlačí libovolný snímek. Téměř každý rok se tak alespoň jeden film studia dostal mezi snímky nominované na Oscara. Filmy Králova řeč a Umělec hlavní cenu dokonce získaly.

Muž osahával ženu na koncertu, zpěvák se jí zastal a přerušil show

Číst článek

Bratři Weinsteinové na sebe poprvé upozornili v osmdesátých letech, kdy spolu založili studio Miramax (podle jmen rodičů Miriam a Max). V roce 1993 bratři studio prodali společnosti Disney, v roce 2005 z ní odešli a založili novou pod názvem The Weinstein Company. Do té doby ale Weinstein dokázal k Oscarovi pro nejlepší film dotlačit hned tři snímky – Anglický pacient, Zamilovaný Shakespeare a Chicago.

Weinstein také zaujal spoluprací s tehdy nadějnými režiséry, jako byli Kevin Smith nebo Quentin Tarantino. Ti pak se pak nebáli bratry následovat do nové společnosti. Zda ale nadále zůstanou věrní Weinsteinovi, není jisté. Minimálně režisér filmů Hledá se Amy nebo Clerks už pokračovat téměř jistě nebude.

„Harvey financoval prvních 14 let mé kariéry. A teď vím, že zatímco já jsem z toho profitoval, ostatní velmi trpěli. Cítím se zahanben,“ napsal Smith na svém twitterovém účtu.

Konec vlivného magnáta je v současnosti jedním z hlavních témat většiny hollywoodských serverů a periodik. Situaci komentuje i velké množství herců a filmových tvůrců. 

„Ženy v Hollywoodu si o Harveym mezi sebou povídaly už hodně dlouhou dobu a je načase, aby se o tom mluvilo veřejně," řekla Guardianu jedna z poškozených, herečka Ashley Juddová. Podporu jí vyjádřily i slavné herečky Meryl Streepová nebo Judi Denchová, která také hrála v několika Weinstenových filmech. Obě ale doplnily, že ne všichni o obtěžování věděli.

A situaci okomentoval i americký prezident Donald Trump. „Harveyho znám dlouhou dobu. Ani v nejmenším nejsem překvapen.“

Jan Řápek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme