Disney má problém kvůli sloganu Hakuna matata. Lidé ho viní z kolonialismu a vykrádání kultury

Více než 70 000 lidí podepsalo petici, která viní filmové studio Walt Disney z „kolonialismu a vykrádání“ africké kultury kvůli známé frázi „Hakuna matata“ z oblíbeného animovaného filmu Lví král. Lidé vyzývají filmovou společnost, aby spojení, které v překladu ze svahilštiny znamená „bez obav“, přestala využívat pro svou obchodní značku. Informovala o tom zahraniční média.

Tento článek je více než rok starý.

Nairobi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lví král od Walta Disneyho

Lví král od Walta Disneyho | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Frázi zpopularizovala keňská hudební skupina Them Mushrooms ve své písni Jambo Bwana v roce 1982. Do populární kultury se však spojení rozšířilo až po roce 1994, kdy ji Disney použil v animovaném filmu Lví král, z něhož se stala jedna z nejcennějších franšíz společnosti. Píseň Hakuna matata pro film napsali zpěvák Elton John a textař Tim Rice.

Podle webu televize CNN získal Disney ještě v roce 1994 na frázi ochrannou známku.

Organizátor petice Shelton Mpala viní společnost z přisvojení si cizího majetku. Podle něj Disney nemůže pro svou obchodní značku využívat něco, co sám nevynalezl. Další kritici považují využívání slovního spojení za neetické a tvrdí, že velké společnosti na Severu běžně zneužívají africkou kulturu.

Svahilštinou, z níž fráze „hakuna matata“ pochází, mluví lidé napříč východní Afrikou, mimo jiné například v Keni, Tanzanii, Ugandě a Kongu.

Studio Disney dříve vyvolalo vlnu pobouření, když se pod svou obchodní značku snažilo zařadit oblíbený mexický svátek El Día de los Muertos, tedy Den mrtvých. Učinit tak chtělo před vstupem animovaného filmu Coco do kin. Snímek se odehrává právě v říší mrtvých. Firma od rozhodnutí později upustila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme