Žáci prvního stupně natočili film o pandemii. Ukazují tehdejší zákazy a omezení dětskýma očima

Zapomenutá generace. Tak se jmenuje film, který o pandemii covidu-19 natočili žáci z prvního stupně Základní školy Englišova v Opavě. A uspěli s ním už na několika domácích festivalech. Dětskýma očima se snaží ukázat, jak těžké bylo zvládnou všechny tehdejší zákazy a omezení. Byli tehdy v první třídě.

Opava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žáci čekají na výsledek antigenního testu

Jak vypadala pandemie dětskýma očima? (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Opuštěné třídy, tiché chodby, prázdná sportoviště. Jedenáct minut popisuje časosběrně, jak se měnil svět nadšení po prvním vysvědčení v první třídě v nečekanou realitu a první uzavření škol v březnu 2023.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti ze základní školy v Opavě pojmenovaly film Zapomenutá generace

„Chvíli jsme si ještě hráli, ale jenom chvíli,“ zní ve filmu. Následně se zakázalo dětem chodit do škol. A potom byly děti doma jenom s počítačem, pak mohly do školy, pak musely zase domů. Roušky, respirátory a testování, to všechno film zachycuje.

Film dostal ocenění už na třech domácích festivalech a zaujal také v mezinárodní soutěži A-filmteensfest, kde prošel do finále. Dnes už jsou z malých herců čtvrťáci.

„Já už jsem se úplně změnila, a když se na to koukám, mám pocit, že to je úplně jiná osoba,“ posteskla si Sofie. Souhlasí s ní i další členové filmového štábu.

Rok války. Nejmladší česká redakce se vrací k tématu, které loni podcast Děti se ptají odstartovalo

Číst článek

Já vzpomínám na to, jak jsme tady hráli a natáčeli, jak si hrajeme s rouškama,“ říká Ondřej.

Proč je film dobrý? Proč si děti myslí, že dostal tolik cen? „Protože jsme postupovali týmově. Máme dobré režiséry a dobré střihače,“ myslí si Lukáš.

Kameru do šuplíku neschovali. Už chystají další společný film o energiích ve všech podobách.

O obnovitelných zdrojích energie a o neobnovitelných zdrojích. Už to natáčíme, abychom to stihli ještě někam dát do soutěže,“ vysvětlují děti.

Všichni spoluautoři covidového dokumentu jsou členové školního mediálního kroužku. Právě tam vznikají nové nápady. 

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme