Zahajující snímek Varů Pěkně blbě nehýří humorem. Cennější je jeho sociální tematika

Z filmu Pěkně blbě | Foto: Aerofilms

Semi-autobiografická lovestory amerického komika Kumaila Nanjianiho je spletencem žánrů, motivů a kvalit. Jako zahajovací snímek festivalu to není zrovna nejsilnější hráč, už ze své podstaty má ale šanci potěšit co nejširší okruh diváků. Vsází přitom na suchý humor, společenskou glosu a bruslení svých protagonistů z trapných situací.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když to řekneme hodně blbě, jsou haha komedie a aha komedie. (Pak existují samozřejmě i komedie, které nejsou vtipné vůbec, ale to už je kapitola sama pro sebe.) Haha komedie vzbuzují v divácích salvy smíchu, aha komedie staví na sociálním popisu, který diváky maximálně donutí k úsměvu, souhlasnému kývání nebo naopak nepříjemnému odkašlání a poposedání na židli.

Festivalový deník: Uma prchá jako všichni smrtelníci zadním vchodem

Číst článek

Snímek Pěkně blbě, který kritici na festivalu v Sundance titulovali komedií roku, nevyvolává žádné hluboké emoce. A to ani ve chvíli, kdy se z romantické komedie najednou stane dramatem.

Kumail Nanjiani ve filmu celkem věrně představuje sebe samotného. Jako nepříliš úspěšný stand-up komik si přivydělává řízením Uberu, a to navzdory přání své konzervativní pákistánské rodiny, aby se stal právníkem. Kumail si ale na tradice příliš nepotrpí – už několik let místo modlení brouzdá po YouTube a fotky svých potenciálních manželek zakládá do rezavějící krabičky.

Z filmu Pěkně blbě | Foto: Aerofilms

Se studentkou psychologie Emily (Zoe Kazanová) se seznámí při svém vystoupení v comedy klubu. Emily sice nehledá vážný vztah a balicí technika s napsáním dívčího jména v urdštině na ni příliš nezapůsobí, ale přesto s Kumailem stráví noc. Oba si slíbí, že to bylo naposledy. Než se však nadějí, mají milující vztah, kterému v celoživotním trvání překáží jen taková maličkost – Kumailova úzce semknutá rodina vyhrožuje, že ho vydědí, pokud se dá dohromady s běloškou.

A jako by toho nebylo málo, Emily zachvátí neznámá nemoc a musí být uvedena do kómatu. Kumail tak najednou musí sám čelit výčitkám, Emiliným naštvaným rodičům (Ray Romano, Holly Hunterová) a nekončící promenádě mladých nezadaných Pákistánek, které se nějak nemohou přestat „objevovat" na večeři u jeho rodičů.

Z filmu Pěkně blbě | Foto: Aerofilms

Není pochyb o tom, že Nanjiani s Kazanovou tvoří roztomilý herecký pár. Když si ale odmyslíme Nanjianiho etnický původ, mohl by jejich vztah představovat dějovou linku kterékoli nezávislé romantické komedie. Ty rozumnější z nich by pak možná ukončily film o dobrých 20 minut dříve.

PĚKNĚ BLBĚ
dramedie
USA, 2017, 119 min
Režie: Michael Showalter
Scénář: Kumail Nanjiani, Emily V. Gordonová
Hrají: Kumail Nanjiani, Zoe Kazanová, Holly Hunterová, Ray Romano
Hodnocení: 55 %

Pěkně blbě se ale zakládá na skutečné romanci Nanjianiho se scenáristkou Emily V. Gordonovou, a tak je celkem pochopitelné, že zkratky musely stranou. Navíc upřímnost, s jakou dvojice příběh podává, dělá ve výsledku z filmu neotřelou a zároveň velmi realistickou podívanou. Diváka přitom z nějakého důvodu více než jejich romance zaujmou spíše Kumailovy trable se svým původem a předsudky rodičů. A to i přesto, že většina ze situací je už od začátku zcela předvídatelná.

Ve své podstatě je Pěkně blbě zfilmovaný Master of None se sušším humorem, ve kterém si cameo role střihli známí američtí komici (Aidy Bryantová ze Saturday Night Live nebo Bo Burnham) a tvůrci si nejlepší vtípky vystříleli už v traileru.

Ve filmové nabídce letošního léta bude snímek působit trochu jako salát ve výběru z české kuchyně, což je ovšem jedině dobře. Jeho zkázou ale bude jeho vlastní festivalová pověst a fakt, že hlavní mužskou roli ztvárňuje herec se dvěma výrazy v obličeji.

Pěkně blbě uvede do českých kin Aerofilms od 13. července.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme