Cenu americké asociace režisérů získala Zhaoová za Zemi nomádů. Patří mezi favoritky na Oscara

Ocenění americké Asociace filmových režisérů (DGA) za nejlepší celovečerní film si v sobotu večer odnesla režisérka Chloé Zhaoová za americkou road movie Země nomádů. V děkovném projevu režisérka pochválila ostatní nominované. Před Zhaoovou získala toho ocenění jen jedna žena, Kathryn Bigelowová za snímek Smrt čeká všude, píše AFP.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Chloé Zhaoová

Režisérka Chloé Zhaoová | Foto: Danny Moloshok | Zdroj: Reuters

Všeobecně jsou ceny Asociace filmových režisérů považovány za vodítko, kdo by mohl uspět při udílení filmových Oscarů, které udělí Akademie filmových umění a věd 25. dubna. V nich je Zhaoová v kategorii za nejlepší režii jednou z favoritek.

Sdružení amerických producentů ocenilo film Země nomádů, vybralo jej z 10 nominovaných snímků

Číst článek

Drama Země nomádů je částečně fikce o komunitě seniorů na cestě napříč Amerikou v karavanu. Zhaoová, původem z Pekingu, uvedla, že by se díky filmu snad někteří lidé mohli na světě cítit méně sami a opuštění.

„Děkuji vám, že jste mě toho tolik naučili, a že jste mě podporovali. Díky vám byla tato cesta opravdu mnohem zajímavější,“ vzkázala svým soutěžním rivalům devětatřicetiletá filmová tvůrkyně.

Cenu DGA za nejlepší prvotinu získal Darius Marder za film Sound of Metal o heavymetalovém bubeníkovi, který ohluchne. Tvůrce poděkoval komunitě hluchoněmých, že „nás pozvali do svého světa a sdíleli s námi svou kulturu,“ píše AFP.

Příběh skupiny italských postarších hledačů lanýžů doprovázených psy The Truffle Hunters (Lovci lanýžů), získal ocenění DGA pro nejlepší dokumentární film. Jeho autory jsou Michael Dweck a Gregory Kershaw.

Letos se konal již 73. ročník cen DGA, o vítězích rozhodovalo 18 000 členů asociace. Slavnostní večer probíhal online, pořadatelé byli v sídle DGA v moderním divadle v Hollywoodu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme