Zemřel kanadský herec Christopher Plummer. Držiteli Oscara bylo 91 let

Ve věku 91 let v pátek zemřel v americkém Connecticutu kanadský herec Christopher Plummer. S odvoláním na jeho manažera o tom informovala agentura AP. Plummer v roce 2012 získal Oscara za film Začátky. Stal se tehdy nejstarším hercem, který kdy ocenění americké filmové akademie dostal. Známý je také rolí kapitána von Trappa v muzikálu Za zvuků hudby z roku 1965.

Tento článek je více než rok starý.

Washington (Aktualizováno: 20:09 5. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Christopher Plummer

Herec Christopher Plummer | Zdroj: Reuters

O úmrtí informovala hercova rodina podle níž Plummer zemřel pokojně v klidu domova za přítomnosti manželky Elaine Taylorové. 

Šanci na Zlatý glóbus mají snímky Mank nebo Chicagský tribunál. Televizním favoritem je Koruna

Číst článek

Christopher Plummer se narodil v roce 1929 v kanadském Torontu. Byl prapravnukem Johna Abbotta, třetího premiéra Kanady.

Plummer vyrostl v Québecu, hovořil tedy plynně anglicky i francouzsky. Po odchodu ze školy se přidal k divadlu, svou první hlavní roli Jindřicha V. si zahrál v roce 1956.

Hvězdného statusu dosáhl díky muzikálu Za zvuků hudby. Původně přitom roli nechtěl. Deníku The Guardian po letech prozradil, že kývnul pouze kvůli touze si ve filmu zazpívat. Jeho hlas ale nakonec v pěveckých pasážích není, protože byl předabovaný. 

Nejstarší oscarový laureát

V 70. letech minulého století si zahrál Plummer vysloužilého lupiče v komedii Návrat Růžového pantera (1975) nebo detektiva Sherlocka Holmese v kriminálním filmu Vražda na úrovni (1979). Po roce 2000 zaujal například ve snímku Poslední neděle (2009), kde ztvárnil ruského spisovatele Lva Tolstého v závěrečném období jeho života. Za tuto roli byl poprvé nominován na Oscara. 

Nominací na nejprestižnější filmové ocenění nakonec Plummer za své herecké výkony nasbíral tři, z toho jednou Oscara získal. Bylo to za film Začátky, kdy se ve svých 82 letech stal dodnes nejstarším držitelem ocenění.

Současně se v roce 2018 díky filmu Všechny prachy světa stal i nejstarším hercem, který kdy získal nominaci. Ve filmu měl původně hrát Kevin Spacey, který byl propuštěn kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování. Plummer ho nahradil asi měsíc a půl před uvedením snímku do kin.

onz, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme