Zemřel Claude Lanzmann. Režisérovi devítihodinového dokumentu Šoa bylo 92 let

Slavný francouzský režisér zemřel ve svém pařížském bytě, jak potvrdila jeho rodina. Claude Lanzmann v roce 1985 natočil devítihodinový dokument Šoa o německém vyvražďování Židů. Ve snímku promlouvají desítky svědků. Kromě filmu se věnoval literatuře a byl blízkým přítelem filozofů Jean-Paula Sartra a Simone de Beauvoirové.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanzmann se narodil v roce 1925 do rodiny židovských imigrantů z Ruska a odmalička žil v Paříži.

V mládí se účastnil francouzského odboje, po válce studoval filozofii na pařížské Sorbonně a vyučoval v Západním Německu. Po návratu do Francie se seznámil se Simone de Beauvoirovou a Jean-Paulem Sarterem, kteří z něj udělali šéfredaktora literárního magazínu Les Temps Modernes.

Jako novinář se Lanzmann vyjadřoval k zásadním společenským tématům 50. a 60. let. Pravidelně psal o problematice Izraele, Severní Koreje nebo Tibetu. Byl jedním ze 121 intelektuálů, kteří v roce 1960 podepsali manifest vymezující se vůči postupu francouzské vlády v Alžírsku. Jeho aktivity ho následně přivedly až k tvorbě dokumentárních filmů.

Jeho nejzásadnějším dílem je dokument Šoa, který začal s přeživšími holokaustu natáčet už v roce 1974. O čtyři roky později se poprvé odvážil navštívit jeden z táborů smrti. „Když jsem viděl, že stále existuje Treblinka, svědci i železniční stanice, rozhodl jsem se začít točit,“ vzpomínal před sedmi lety pro britský Guardian.

Film, který měl mít podle původního plánu dvě hodiny, dokončil o 11 let později se stopáží 566 minut. Skládá se výhradně z výpovědí očitých svědků. Jejich vzpomínky tak často ožívají přímo v kulisách továrny na smrt.

Jiří Bejček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme