Zemřel dramaturg a scénárista Jiří Blažek. Podílel se na filmech S tebou mě baví svět a Sestřičky

Ve středu zemřel ve věku 86 let filmový dramaturg a scenárista Jiří Blažek. Pod jeho dramaturgickým vedením vznikly třeba filmy S tebou mě baví svět, Fešák Hubert, Sestřičky, Smrt krásných srnců či Šašek a královna. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DILIA, ve které byl Blažek členem dozorčí rady.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

candle-2905395_1920_180823-151856_haf.jpg

candle-2905395_1920_180823-151856_haf.jpg | Foto: Arcaion | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0

Jako scenárista je Blažek podepsán pod životopisným filmem o skladateli Leoši Janáčkovi Lev s bílou hřívou nebo komedií Láska neláskavá. Je spoluautorem scénáře Menzelovy filmové adaptace Vančurova románu Konec starých časů, napsal čtyřdílný televizní film Legenda o živých mrtvých.

S režisérem Zdenkem Sirovým se podílel na scénáři jeho filmu Chlapec a srna, který získal v roce 1961 na mezinárodním festivalu dětských filmů v Benátkách cenu San Giorgio za nejlepší film roku pro mládež.

Blažek se narodil 16. prosince 1931 v Brně, absolvoval pražskou FAMU. Působil jako dramaturg a scenárista na volné noze a v 60. letech také jako šéfdramaturg Filmového studia Gottwaldov. V následujícím desetiletí byl uměleckým ředitelem, dramaturgem a scenáristou České televize Brno.

V 80. letech Blažek pracoval jako scenárista Filmového studia Barrandov. Po revoluci v roce 1989 byl externím profesorem dramaturgie a scenáristiky na FAMU, uměleckým ředitelem Filmového studia Zlín a vedl také Filmové studio Barrandov.

Umělecky aktivní zůstával Jiří Blažek podle agentury DILIA až do konce svého života. V poslední době dramaturgicky spolupracoval na filmech Fotograf režisérky Ireny Pavláskové, Špunti na vodě Jiřího Chlumského či na debutu Sofie Šustkové Do větru, který měl premiéru letos v dubnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme